Beyoğlu Belediyesi’nin Fetihtepe’deki kentsel dönüşüm adı altında yaptığı zorbalık sürüyor. Çadır kuran mahalleli, çocuklarını leğende yıkadı: “Kadınlar gitmeyecek, direnecek. Mahallede yaşamaya devam edeceğiz.”

Fetihtepe’de zulüm devam ediyor: Mahalleli çocuklarını leğende yıkıyor
Fotoğraf: @okmeydanifetiht (Twitter)

Gökay BAŞCAN

Susuz, elektriksiz, doğalgazsız yaşamaya mecbur bırakılan İstanbul Okmeydanı’nda bulunan Fetihtepe Mahallesi halkı çocuklarını leğenlerde yıkıyor. Kentsel dönüşüm adı altında hak kaybına uğrayan ve belediyenin projesine imza vermeyen Fetihtepeliler zorla göç ettirilmeye çalışılıyor.

AKP’li Beyoğlu Belediyesi’nin Fetihtepe’deki kentsel dönüşüm zorbalığı sürüyor. Evlerin yıkılan, altyapı hizmetleri kesilen bölge halkı molozların üstüne çadır kurdu. Leğenlerde çocuklarını yıkayan Fetihtepeliler hakları verilene kadar direnişe devam edeceklerini belirtti.

Aylardır mücadele eden Fetihtepe Mahallesi 3550 Ada sakinleri doğa kentsel dönüşüm adı altında zorbalık devam ediyor. Birçok kez polis eşliğinde mahalleye gelen Beyoğlu Belediyesi, doğalgaz, elektrik ve su altyapılarını kesti. Son olarak bayramdan önce gelen polis koçbaşlarıyla evlere girdi. Yaklaşık 20 evin daha polis eşliğinde bayram öncesi altyapı hizmetleri kesildi.

‘İBB MOBİL BÜFESİNİ, İSKİ SUYU 25 GÜNDÜR GÖNDERMİYOR’

“Burada insanlara zulüm ediliyor” diyen Fetihtepe halkından Derya Sarıtaş, “Bir ayı aşkındır Kerbela’da yaşatılan zülüm bizlere de yaşatılıyor. Hiç bir şekilde destek alamıyoruz. İBB mobil büfesini, İSKİ içme suyu ve günlük kullanım suyunu 25 gündür göndermiyor. Mahalleye hayırseverler tarafından gönderilen tankerlerle su ihtiyacımızı gideriyoruz” dedi.

İnsanların gidecek yerlerinin olmadığını belirten Sarıtaş, “Belediyenin verdiği 1950 TL kira yardımı bu şartlarda şaka gibi. Kalanlar çadır kurar yaşarız diyor. Kadınlar gitmeyeceğiz diyor” dedi.

Evde yemek yapmanın mümkün olmadığını ve çocukların zor durumda kaldığını belirten Sarıtaş şöyle konuştu: “Çocuklarımız sağlıklı beslenemiyor. Dolaplarda çalışmadığı için daha da artıyor yükümüz. Hiçbir anne hazır çorba yapmak istemez; sağlıklı doğal olsun der. Çocuklarımız zayıfladı gözlerimizin önünde. Evlerde sokaklarda oynadıkları oyun yıkım oldu. 4 yaşında ki çocuk ‘direne direne kazanacağız’ diye geziyor sokakta.”

Fotoğraf: @okmeydanifetiht (Twitter)Fotoğraf: @okmeydanifetiht (Twitter)

‘GEREKİRSE ÇADIR KURACAĞIZ, GİTMEYECEĞİZ’

Bölgedeki dönüşümün kentsel değil, rantsal olduğunu belirten Adıgüzel Buluç ise şu ifadeleri kullandı: “Fetihtepe 3550 ada sakinleri olarak 40 gündür elektriğimiz, suyumuz ve doğalgazımız Beyoğlu Belediyesi tarafından polis zoruyla kesilmiştir. Fetihtepede kentsel dönüşüm yapılmıyor, rantsal dönüşüm yapılıyor. Biz rızaya dayalı ve şeffaf bir kentsel dönüşüm istiyoruz. Ama rant uğruna bize zulüm yaparak bizi zorla evlerimizden çıkarmaya çalışıyorlar. Bu süreçte en çok kadınlar ve çocuklar bu zulme maruz kaldı. Her zulme karşı kadınlar olarak direnmeye devam edeceğiz. Gerekirse evlerimiz yıksalar da çadır kurup yaşamaya devam edeceğiz. Gitmeyeceğiz.”