Beyoğlu Fetihtepe’deki kentsel dönüşüme karşı yurttaşların direnişi şenliklerle sürüyor. Bölge halkı, elektrik ve doğalgaz kesintileriyle mücadeleyi sürdürdüklerini, bu durumun en çok çocukları etkilediğini belirterek, “Morallerini düzeltecek etkinlikler yapıyoruz” dedi.

Fetihtepe direnişi çocuk şenlikleriyle sürüyor: Dönüşümden en çok çocuklar etkilendi
Fotoğraf: BirGün

Yaren SANCAK

Rantsal dönüşümle mücadelenin aylardır bitmediği İstanbul Beyoğlu’ndaki Fetihtepe’de yurttaşların tepkisi sürüyor. Kentsel dönüşüm zorbalığına yurttaşlar, şenliklerle direniyor. Dönüşümden en çok çocukların etkilendiğini belirten bölge halkı ''Çocuklar psikolojik olarak hiç iyi değiller. Onları rahatlatmak için sanat evlerinin drama hocaları her hafta bir günlerini onlara ayırıyor. Çeşitli etkinliklerin yapıldığı şenlikler, şu anda gayet güzel gidiyor” dedi.

İNSANLAR EV BULAMIYOR

Fetihtepe’de ‘rantsal dönüşüm’ ısrarları da yurttaşların tepkisi de devam ediyor. Önceden AKP’li Beyoğlu Belediyesi önünde yurttaşlar, değişen imar planına karşı tepkilerini göstermişlerdi. Yapılan itirazlar sonucu, mahkeme kararıyla imar planı iptal edilmişti. Fetihtepelilerin sesine kulak vermeyen AKP’li belediye, imar çalışmalarına devam ediyor. Beyoğlu Belediyesi tarafından hazırlanan ikinci planda yurttaşların taleplerinin göz önüne almayan belediye geri adım atmıyor. Bölgedeki elektrik ve doğalgaz kesintileri devam ediyor.

Fetihtepelilerin zorlu ekonomi koşullarında ev bulmasının neredeyse imkânsız olduğunu belirten Okmeydanı Çevre Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkan Yardımcısı Rüstem Karakuş, “Fetihtepe’de evler yıkılıyor, elektrik ve doğalgaz kesintileri yapılıyor. İnsanlar ev bulamıyor. Mevcut durumda ev bulmak çok zor, hatta neredeyse imkânsız. Yapılan kira yardımı oldukça düşük kaldı. Bunca baskıya ve zor şartlara rağmen insanlar taşınmıyor. Bayramda bir kısmı memleketine gitmek durumunda kaldı” dedi.

Elektrik ve doğalgaz kesintileriyle mücadele eden bölge halkı bu durumun en çok Fetihtepeli çocuklar etkileniyor. Karakuş, “Her hafta çocuklar için bir şeyler yapılıyor. Dönüşümden en çok etkilenen çocuklar oldu. Psikolojik olarak hiç iyi değiller. Onları rahatlatmak için sanat evlerinin drama hocaları her hafta bir günlerini onlara ayırıyor. Çeşitli etkinliklerin yapıldığı şenlikler, şu anda gayet güzel gidiyor” diye konuştu. Çocuklar için düzenlenen şenlikleri değerlendiren Karakuş, “Son yapılan şenlikte oldukça iyi bir katılım vardı. Şenliklerde zaman zaman çocuklara hikaye kitapları, hediyeler dağıtıyoruz. Onların morallerini düzeltecek yarışmalar, çeşitli etkinlikler düzenliyoruz” açıklamalarını yaptı.

'DİRENİŞ DEVAM EDECEK'

Bayram tatili sebebiyle faaliyetlerin durduğunu bildiren Karakuş, “Şu anda bayram nedeniyle faaliyetler durmuş durumda. Ancak bayramdan sonra hızlı faaliyet süreci başlayacak. 6300 sayılı yasanın zorla dönüşümü öngören uygulamaları devam edecek. İnsanlar buna direnecekler gibi gözüküyor” dedi.

‘GÜVENCE İSTİYORUZ’

Hak sahiplerinin hukuki güvence taleplerini yineleyen Karakuş, şöyle devam etti:

“Belediye başkanının sözünü ettiği vaatler hukuki güvenceden yoksun. Tek taraflı muvafakatname yerine çift taraflı bir sözleşme yoluyla haklarının güvence altına alınmasını istiyorlar. Bu şartlar sağlanmadığı sürece, zor şartlara rağmen dönüşümü reddedecekler. Fetihtepe’deki direniş bir emsal niteliği taşıyor. Fetihtepe 3550 Ada’da yaşanmakta olanlar; medeni bir ülkedeki kentsel dönüşüm uygulamalarının nasıl yapılmaması gerektiğine dair bir örnektir. Bölgede, önceden gerekli koşullar oluşturulmadan, insanların kalabileceği kalabalık yerler ve konutlar belirtilmeden, enflasyon yüksekken, kiralar tavanken dahi insanların sözleşmeyi kabul etmediği bir yerde zorla yapılan uygulamalar devam ediyor. Fetihtepe direnişi, örnek bir direniştir. Dileriz ki yetkililer bundan bir ders çıkarmıştır.”