İzmir’deki FETÖ borsası davasının kilit ismi ve davanın sanıklarından eski AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş cinayetinin azmettiricisi olduğu iddia edilen organize suç örgütü lideri Serkan Kurtuluş ve çetenin yöneticisi Lider Camgöz’ün Türkiye’ye iadesine karar verildi.

FETÖ borsası davası ve Ahmet Kurtuluş cinayetinin kilit ismi Serkan Kurtuluş hakkında iade kararı
Serkan Kurtuluş (solda) ve Lider Camgöz (sağda) - AA

İzmir’deki FETÖ Borsası davasının itirafçısıyken 2019 yılında ev hapsindeyken evine polis kılığında gelen şüphelinin saldırısı sonucu öldürülen eski AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş cinayetinin azmettiricisi olduğu iddia edilen Serkan Kurtuluş’un ve yöneticisi Lider Camgöz'ün Türkiye’ye iadesine karar verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) Interpol-Europol Daire Başkanlığından yapılan açıklamada, haklarında kırmızı bülten çıkarılan Kurtuluş ve Camgöz'ün, 2020 yılında Arjantin'de sahte pasaportla yakalandıkları hatırlatıldı.

Adalet Bakanlığı’nca, Kurtuluş ve Camgöz hakkında hazırlanan iade evraklarının hem diplomatik hem de Interpol kanalından Arjantin yetkili makamlarına iletildiği belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Konuyla ilgili olarak gelinen son aşamada adı geçen iki şahsın ülkemize iadeleri Arjantin adli makamlarınca kabul edilmiştir. Interpol-Europol Daire Başkanlığımızca söz konusu şahısların ülkemize iade süreci İçişleri, Dışişleri ve Adalet bakanlıklarımız ile koordineli bir şekilde hassasiyetle takip edilmektedir."

Interpol Europol Daire Başkanlığı’nın yazılı açıklaması şöyle:

“Organize suç örgütü lideri olan ve ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘tasarlayarak öldürme’, ‘6136 Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet’, ‘silahlı yağma’, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma’, ‘tehlikeli maddelerin izinsiz kullanılması’, ‘kasten yaralama’, ‘kumar oynanması için yer ve imkan sağlama’, ‘silahla tehdit’, ‘korku, kaygı veya panik yaratacak tarzda silahla ateş etme’, ‘iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme’, ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme’, ‘hakaret’, ‘mala zarar verme’, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etme’ ve ‘tefecilik’ suçlarından firari olarak aranan Serkan Kurtuluş ile, aynı suç örgütünün yöneticisi olan ve ‘suç işlemek amacıyla örgüt kurmak’, ‘kasten öldürme’, ‘6136 Ateşli Silahlar Kanununa muhalefet’, ‘hükümlü veya tutuklunun kaçması’, ‘uyuşturucu madde kullanma’, ‘iş yeri dokunulmazlığını ihlal etme’, ‘hırsızlık’ ve ‘görevi yaptırmamak için direnme’ suçlarından firari olarak aranan Lider Camgöz’ün yakalanmaları için İnterpol-Europol Daire Başkanlığımızca her iki şahıs hakkında Kırmızı Bülten çıkartıldı. Hemen sonrasında İnterpol'e üye 194 ülke ile temas kuruldu ve her iki kaçağın görüldüğü yerde yakalanarak Ülkemize iade edilmesi istendi.

İnterpol-Europol Daire Başkanlığımızca her iki şahsın Latin Amerika ülkelerine gittiği yönünde bilgiler elde edilmesi üzerine bölge ülkelerinin İnterpol birimleri ile yapılan görüşmeler sonucunda, Serkan Kurtuluş'un ve Lider Camgöz'ün Arjantin'de sahte pasaport ile yakalanmaları sağlanmıştır. Akabinde Adalet Bakanlığımızca her iki şahıs hakkında hazırlanan iade evrakları hem diplomatik hem de İnterpol kanalından Arjantin yetkili makamlarına iletilmiştir.

Konuyla ilgili olarak gelinen son aşamada adı geçen iki şahsın Ülkemize iadeleri Arjantin adli makamlarınca kabul edilmiştir. İnterpol-Europol Daire Başkanlığımızca, söz konusu şahısların Ülkemize iade süreci İçişleri, Dışişleri ve Adalet Bakanlıklarımız ile koordineli bir şekilde hassasiyetle takip edilmektedir.”

FETÖ BORSASI

Eski AKP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ahmet Kurtuluş, İzmir’deki FETÖ Borsası meselesinin de dahil olduğu ‘Serkan Kurtuluş suç örgütü’ davasının sanıkları arasında yer alıyordu.

Kamuoyunda ‘Babalar Grubu’ olarak bilinen iş adamlarına yönelik FETÖ operasyonu listesi, dönemin İzmir İstihbarat Şube Müdürü Kudret Dikmen tarafından Ahmet Kurtuluş aracılığıyla çete lideri Serkan Kurtuluş’a sızdırılmış, çete de ‘MİT’e çalışıyoruz, devlet arkamızda’ diyerek listede adı bulunan kişilere ulaşıp tehditle yüksek miktarda paralar elde etmişti.

Ahmet Kurtuluş FETÖ Borsası davasında bildiklerini anlatmak üzereyken, Mayıs 2019’da evine polis kılığında gelen Yener Toga isimli tetikçi tarafından çocuğun gözleri önünde silahla vurularak öldürülmüştü.

NÜKHET HOTAR’IN ADINI VERDİ

Serkan Kurtuluş, tutuklu bulunduğu Arjantin’den A3 Haber’e, Ahmet Kurtuluş'un ölümüne ilişkin şu açıklamaları yapmıştı:

"Ahmet Kurtuluş ‘Bana kimse dokunamaz, elimde bilgiler var, bana dokunurlarsa ben de Nükhet Hotar’a dokunurum, o da başkalarına dokunur’ diyordu. Nitekim Ahmet Kurtuluş tutuklandıktan sonra da, Hotar’ı tehdit etti. Sonra Kurtuluş tahliye edildi, en sonda susturuldu, öldürüldü.

Ahmet Kurtuluş konuşma ihtimali olan birisiydi. Konuşması halinde ucu kime dokunacakdıysa, Kurtuluş’u onlar öldürdü. O dönemde en yakında Nükhet Hotar vardı, Binali Yıldırım vardı, AKP milletvekilleri vardı, il yönetimi vardı, savcılar vardı. Kurtuluş konuşsaydı, ucu hepsine dokunacaktı. Bir ekipti bunlar. Ahmet Kurtuluş, Nükhet Hotar’ın sağ koluydu. Nükhet Hotar, işlerini Kurtuluş üzerinden yönetiyordu.”

Hotar ise, Serkan Kurtuluş’un bu suçlamalarına karşılık gazeteci Barış Pehlivan’a avukatları aracılığıyla şu açıklamayı göndermişti:

1- Nükhet Hotar, Serkan Kurtuluş’u tanımaz. Ahmet Kurtuluş’u ise AKP Genel Başkan Yardımcılığı görevi sırasında siyaseten ve iş gereği tanıdı.

2- Yargıya intikal etmiş bu olaylar hakkında, 26 Ağustos 2020 tarihinde mahkemede müşteki sıfatıyla gerekli bilgilendirme yapıldı.

3- Bir komplonun ortasına çekilmeye çalışılıyor.