15 Temmuz’dan sonra kaçarken yakalanmasının ardından ‘kaçma şüphesi yok’ denilerek serbest bırakılan, ancak firar eden Erzincan Ergenekon Davası’nın gizli tanık ‘Efe’si, FETÖ’cü eski savcı Bayram Bozkurt’a 15 yıl hapis cezası verildi

FETÖ’cü eski savcıya göz göre göre firar ettikten sonra 15 yıl hapis!

17-25 Aralık sonrasında yakalanıp serbest bırakılınca kaçan, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden sonra ise bir kez daha kaçarken yakalanıp ‘kaçma şüphesi yok’ denilerek bırakılan FETÖ’cü eski savcı Bayram Bozkurt, 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Göz göre göre firar eden Bozkurt’un şu anda nerede olduğu ise bilinmiyor

Anadolu Ajansı tarafından geçilen habere göre, Erzincan'daki Bozkurt, “FETÖ üyesi olduğu", "yalancı tanıklık yaptığı" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kıldığı" gerekçesiyle 15 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına mahkum edildi.

Erzincan 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya kentteki "Ergenekon davası"nda yalancı tanıklık yaptığı belirtilen "Efe" kod adlı sanık eski Erzincan İliç Cumhuriyet Savcısı Bayram Bozkurt katılmadı. Müştekilerden Yaşar Baş ile şikayetçiler dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı ve eski milletvekili İlhan Cihaner ile eski milletvekili ve eski albay Dursun Çiçek'in avukatları salonda hazır bulundu.

Esas hakkındaki mütalaasını veren cumhuriyet savcısı, sanık Bozkurt'un "yalancı tanıklık" yaparak mağdur ve müştekilerin gözaltına alınması ile tutuklanmalarına sebep olduğunu söyledi. Savcı, bu nedenlerle sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma", "yalan tanıklık" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından cezalandırılmasını talep etti.

Mütalaaya ilişkin beyanları sorulan müşteki Baş ile diğer müştekilerin avukatları, savcının esas hakkındaki son görüşüne katıldıklarını ifade ederek, Bozkurt'un cezalandırılmasını istedi. Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık Bozkurt'u "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 6 yıl 8 ay, "yalancı tanıklık"tan 3 yıl 4 ay ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma"dan 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırdı.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, FETÖ’nün kentteki faaliyetlerinin deşifre edilmesine yönelik çalışmalar sonucu 2009 yılında dönemin Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ile eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanığın yargılandığı "Ergenekon davası"nda "gizli tanık" sıfatıyla yalancı tanıklık yaptığı iddia edilen eski İliç Cumhuriyet Savcısı Bayram Bozkurt hakkında dava açılmıştı. İddianamede, sanığın "FETÖ/PDY üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek", "yalancı gizli tanıklık yapmak" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından cezalandırılması istenmişti.

NE OLMUŞTU?

Bozkurt'un adı, 2008'de atandığı Erzincan İliç'te rüşvete karıştı. Dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, bu yöndeki şikâyetleri işleme koyunca Bozkurt da Cihaner hakkındaki Ergenekon soruşturmasının ‘Efe' kod adıyla bir numaralı tanığı oldu. Cihaner tutuklandı. Bozkurt, rüşvet suçlamasından kurtulamayacağını anlayınca savcılıktan istifa etti ve Ankara'da FETÖ bağlantılı şekilde avukatlık yapmaya başladı. 2011'deki HSYK seçimlerinden sonra Bozkurt, Gizli Tanık Koruma Kanunu çerçevesinde estetik operasyon geçirdi. Adı Hakan Aslan olarak değiştirildi ve yeni kimlikle Keskin'de savcı yapıldı.

17/25 Aralık'tan sonra HSYK, Bozkurt'u meslekten attı. Erzincan davasına bakan Yargıtay 11. Ceza Dairesi, Bozkurt ve gizli tanıklar hakkında suç duyurusunda bulundu. Bozkurt, Erzincan'da “Kaçma şüphesi yok” diye serbest bırakılınca firar etti. 15 Temmuz sonrasında İzmir'de saklandığı evde kaçarken balkondan düşüp bacağını kırdı ve yakalandı.

Erzincan'da açılan davada Bozkurt'un gizli tanık olmaları için yönlendirdiği Serkan Zirek ve Ahmet Koç'a 23 yıl hapis cezası verildi. Bozkurt ise tahliye edildi. Bozkurt ayrıca, Ankara 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nde silahlı örgüt üyeliği suçlamasıyla açılan davada yargılanmaya başlandı. 7 Ağustos'ta çıktığı ilk duruşmada “delillerin toplanmış olması, etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanma ihtimali ve tutuklulukta geçirdiği süre” nedeniyle adli kontrolle tahliye edildi. Karara itiraz üzerine 3 Eylül 2018'de yeniden tutuklama kararı verildi. Fakat ikinci kez firar ettiği anlaşıldı.