FETÖ'den delil bulamadılar Gezi'ye bağladılar

İddianamesinde, ‘delil’ aranan fakat herhangi bir suçtan hakkında delil bulunamadığı yazılan hakime, Gezi’ye katıldığı için ‘FETÖ üyeliği’ iddiasıyla 10 yıl hapis istemiyle dava açıldı. Hakim, üyesi olduğu YARSAV seçimlerinde, oy kullanmakla da suçlandı.

İleri Haber'den Meryem Yıldırım'ın haberine göre, Gezi Direnişi’ne destek amacıyla 2013’te Sinop’ta bir yürüyüşe katılan YARSAV üyesi hakim Tuncay Elarslan hakkında Fethullah Gülen cemaatine üyelik suçlamasıyla dava açıldı. Duruşma 6 Temmuz Cuma günü gerçekleşecek.

Aynı zamanda Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) üyesi olan sosyalist hakim Elarslan, 15 Temmuz sonrasında o dönem Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSK) tarafından “terör örgütüyle irtibat, iltisak halinde olmak” iddiasıyla görevinden ihraç edilmişti. Elarslan son görev yaptığı yer olan Şanlıurfa'da gözaltına alınmış, günlerce gözaltında tutulduktan sonra adli kontrolle serbest bırakılmıştı.

18 AY SONRA ‘FETÖ’ DAVASI

Gözaltına alındıktan yaklaşık 18 ay sonra soruşturmayı yürüten Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında iddianame düzenlenen Elarslan'ın “FETÖ/PDY örgütüne üye olmak” suçlamasıyla cezalandırılması isteniyor.

Sosyalist hakim hakkında 18 ay boyunca soruşturma yürüten savcılık, iddianamede ‘FETÖ’ ile ilgili “hiçbir delil bulunmadığını” sayfalarca yazmasına rağmen, Elarslan’ın, 2013’te görev yaptığı Sinop'ta, Gezi direnişine destek amacıyla yapılan yürüyüşe katıldığı ve HSYK seçimlerinde üyesi olduğu YARSAV’a oy verdiği için hakim‘FETÖ’ üyesi olduğunu iddia etti. 5 yıldan 10 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını istedi.

HUKUK GARABETİ: DÖNE DÖNE ‘SUÇ’ ARADILAR!

Hakim Tuncay Elarslan hakkında hazırlanan iddianame tarihe geçecek cinsten.

Hakkında ‘olması muhtemel’ şeklinde yapılan incelemelerin hiçbirinde "suç unsuru bulunmadığı" kabul edilirken, "hakim ne ile suçlanıyor?” sorusunı akıllara getiriyor.

SAYFALARCA GÜLEN CEMAATİ TARİHÇESİ

Elarslan hakkında hazırlanan iddianamede, onlarca sayfa Gülen cemaatinin kuruluş süreci, tarihçesi, devlet kadrolarında örgütlenmesi, yargı mercilerine yerleşmesi anlatılırken, sosyalist hakim için yer verilen bölümde, "FETÖ/PDY terör örgütü üyelerinin gizli haberleşme programı olan ByLock ve örgütle bağlantılı olduğu belirtilen yapılarla ilişiği olmadığı belirtildi.

Elarslan hakkında “delil" olarak sunulan fakat herhangi bir suç unsuru bulunmayan incelemeler bununla sınırlı değil. Sosyal medya hesaplarından banka bilgilerine, kaldığı otellerden çocuklarının okullarına kadar araştırılan ve herhangi bir suç unsuru tespit edilemeyen hakim hakkında, iddianamede “deliller” olarak yer verilen ama “suç tespit edilemeyen" kısımlar şöyle:

“-Şüpheli adına kayıtlı telefon hat üzerinden FETÖ/PDY terör örgütü üyelerinin gizli haberleşme programı olan BYLOCK isimli programı kullandığının tespit edilemediği anlaşılmıştır,

-Adına Asya Katılım Bankası A.Ş.'de (BANK ASYA) açılmış herhangi bir hesabının bulunmadığı,

-Mali Suçlar Araştırma Kurulunun (MASAK) raporuna göre Elarslan'ın FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü ile bağlantısının bulunup bulunmadığına yönelik yapılan araştırmalarda herhangi bir kayda rastlanılmadığı,

-Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün hazırlanmış olan açık kaynak araştırma raporuna göre; Facebook, Twitter ve Instgram isimli sosyal paylaşım sitelerinde herhangi bir hesaba rastlanmadığı,

- Elarslan'dan ele geçirilen dijital materyallerin incelemesinde soruşturma konusu herhangi bir veriye rastlanılmadığının tespit edildiği,

- Cep telefonunda yapılan inceleme sonucundan soruşturma konusu ile ilgili olduğu düşünülen herhangi bir veriye rastlanılmadığının tespit edildiği…”

ÇOCUKLARINA KADAR ARAŞTIRDILAR!

“- İl Milli Eğitim Müdürlüğünden alınan verilerin incelenmesi sonucunda şüphelinin çocuklarının FETÖ/PDY ye müzahir okullarda kaydının olmadığının tespit edildiği,

- Ülke genelinde belirli otel veya konaklama yerlerinde örgüt faaliyetlerine yönelik olarak toplantılar tanzim edilip edilmediğinin bildirilmesi ile bu toplantılarda şüphelinin beraber konakladığı, aynı ya da yakın tarihte giriş-çıkış yaptığı diğer şahısların otel kayıtları, mobese kayıtları, otel kamera kayıtları vs. incelemek suretiyle tespiti ile şüphelinin toplantı yaptığı bu diğer şahısların FETÖ/PDY örgütü ile irtibatlarının bulunup bulunmadığına ilişkin kayıtların incelenmesinde şüpheli hakkında herhangi bir ihbara rastlanılmadığının bildirildiği,

- İl Dernekler Müdürlüğünden alınan verilerin yapılan incelemesinde FETÖ/PDY'ye müzahir derneğinde kaydının olmadığı tespit edildiği,

- FETÖ/PDY örgütü ile iltisaklı dernek veya kuruluşlara (Kimse Yok Mu vs) yardımda bulunup bulunmadığını ilişkin yapılan araştırmalarda herhangi bir tespitin yapılamadığı…”

Yukarıda belirtilen ve bulunamadığı kabul edilen tüm ‘delillere’ rağmen, iddianamede hakim hakkında OHAL Kararnamesiyle kapatılan YARSAV’a üye olduğu ve “Kamuoyunda "Gezi Parkı olarak bilinen protesto olayları kapsamında Sinop'ta yapılan yürüyüşlere ve oturma eylemlerine katılarak slogan attığı” iddiasıyla hakkında 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

HAKİM: ŞAŞKIN VE ÜZGÜNÜM

Soruşturma kapsamında ifade veren hakim Elarslan, “Benim FETÖ/PDY terör örgütüne dair bilgilerim medyadan öğrendim kadarıyladır, bu örgüt ya da başka bir illegal örgütle bağım, ilgim ve irtibatım yoktur, hakimlik mesleğinden açığa alınmamı şaşkınlık ve üzgünlükle karşıladım. Suçlamalarla uzaktan yakından alakam yoktur” dedi.

AVUKAT URFA: TARİHE GEÇECEK TÜRDEN

İleri Haber’e konuşan Elarslan’ın Avukat Özgür Urfa ise, müvekkilinin, sadece Gezi eylemine katılmak ve seçimlerde YARSAV’ a oy verdiği için ‘FETÖ üyeliği’ iddiasıyla suçlanmasının, bugüne kadar yazılan iddianameler arasında en dayanaksızı olduğunu vurguladı. Avukat Urfa, iddianamenin delil bulunmadığını açıkça kabul ederek, hukuk tarihine geçecek nitelikte olduğunun altını çizdi.

Gaziantep 9. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul ederken, yargılamanın önümüzdeki aylarda başlaması bekleniyor.

Hakim hakkındaki bir diğer suçlama olan “Anayasal düzeni yıkmak” iddiasıyla ilgili açıla soruşturma için ise kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.