Darbe girişiminden dört yıl sonra onlarca mülki idare amirinin FETÖ gerekçeli ihracı tepkilere neden oldu. Bu isimlerin yıllar sonra nasıl atandıklarını ve soruşturmalarının akıbetini soran muhalefet, FETÖ'nün siyasi ayağı bulunmadan ihraçların sona ermeyeceğini dile getirdi.

FETÖ ile mücadele göstermelik

BirGün/Ankara

İçişleri Bakanlığı’nda mülki amirlere yönelik soruşturmasının sonucunda onlarca vali yardımcısı ve kaymakam görevden alınırken bu isimlerin FETÖ ile bağlantılı oldukları bildirildi. Kaymakamlar hakkında açılan soruşturmalar ve bu isimlerin darbe girişiminden dört yıl sonra görevlerinde hala nasıl bulunduklarına yönelik sorular ise belirsiz kaldı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile FETÖ bağlantısı olduğu gerekçesiyle yüzlerce mülki idare amiri görevden alındı. Aradan geçen dört yılın ardından bu isimlerin yerine getirilen onlarca kaymakam ve vali yardımcısı da aynı suçlama ile görevden alındı. Bu isimlerin FETÖ bağlantısının atama öncesinde tespit edilememesi tepkilere neden oldu.

Son dönemde görevden alınan mülki idare amirleri hakkında açılan herhangi bir soruşturma olup olmadığı da açıklanmadı. Açığa alınan mülki idare amirlerinin çoğunun ismi ve görev yeri bile öğrenilemedi. Görevden uzaklaştırılan mülki idare amirleri arasında HDP'li belediye başkanlarının yerlerine atanan kayyumlar da yer aldı.
İhraçlar hakkında BirGün'e değerlendirmelerde bulunan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, "Kayyumlar hakkındaki yolsuzluk tespitleri, Sayıştay raporlarına girmesine rağmen bu isimler görevden alınmadı. Şimdi FETÖ gerekçesiyle ihraçlar yaşanıyor. İktidar için tek mesele FETÖ. Geri kalan mühim değil" dedi.

SİYASİ AYAK ORTAYA ÇIKMALI

Dört yıldır cemaat yapılanmasının devletten temizlenmemesi hakkında da konuşan Paylan, "Bu durum, mücadelenin yüzeysel yapıldığını ortaya koyuyor. Bir mücadele edilecekse samimiyetle yapılmalı. Ciddiyetsizler. Bu durum aynı zamanda atama merkeziyetçi anlayışın da bir sonucudur. Her yeri mülki idare amirleri ile yönetmeye çalışırsanız sonucu bu olur. Halkın denetimine açık olmazlarsa her türlü yapılanma ve cemaat bu konuma gelebilir" diye konuştu.

TBMM Adalet Komisyonu'nun CHP'li Üyesi Alpay Antmen ise FETÖ gerekçeli soruşturmaların ve ihraçların "kapalı kapılar ardından" yapılmasına tepki gösterdi. Antmen, "15 Temmuz darbe girişimi aslında en çok AKP Genel Başkanı'na yaradı. OHAL ilan etti ve sivil darbe tesis etti. Bir tek FETÖ'nün siyasi ayağı ortaya çıkarılmadı. Dört yıl sonra kendi atadıkları mülki idare amirlerinin içinde bile FETÖ varsa bahsettikleri 'mücadele' de son derece göstermeliktir" dedi.
Dört yıl boyunca FETÖ yapılanması ile ilgili ciddi bir araştırma yapılmadığını söyleyen Antmen, "15 Temmuz'un siyasi ayağı ortaya çıkartılmadan bu sorunlar asla çözülmeyecektir. Türkiye'de tek adam rejimi sona ermeden, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmeden ve yargı tarafsız hale getirilmeden ne FETÖ'nün ne de devlete sızmaya çalışacak diğer yapıların engellenmesi mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

feto-ile-mucadele-gostermelik-779024-1.
Görevden alınan Ahlat Kaymakamı Erkan İsa Erat, 26 Ağustos'ta devlet protokolünü ve Bahçeli’yi ağırlamıştı.