Meslek odalarını bölmek ve seçim sistemlerini değiştirmek için harekete geçen iktidara tepki gösteren Antalya Baro Başkanı Balkan, "15 Temmuz'dan sonra birçok hukuk derneği FETÖ'cü olduğu için kapatıldı. AKP, bu modeli yeniliyor" dedi. CHP'li Emir ise en sert şekilde muhalefet edeceklerini belirtti

FETÖ’nün yarım bıraktığını AKP tamamlayacak

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Koronavirüs nedeniyle verdiği ara 2 Haziran'da sona erecek olan TBMM'nin gündeme alacağı ilk düzenlemeler arasında meslek odalarının seçim ve temsil sistemini değiştirmek yer alıyor. Bu düzenlemenin kentlerde birden fazla baro oluşumunun önünü açma girişimi ile ilgili maddesi üzerinde iktidarda olan tereddütlerin aşıldığı öğrenildi. İktidarın uygulamalarına muhalefet eden baroların alternatifinin oluşturulması ve seçim sistemi değiştirilerek, iktidar yanlısı grupların da barolarda etkin olabilmesini sağlamayı amaçlayan yasa teklifinin kısa süre içinde TBMM'ye sunulacağı bildirildi.

15 Temmuz öncesi iktidarla FETÖ ortaklığının sürdüğü dönemde ortaya atılan çoklu baro sistemini yeniden raftan indiren iktidar, projenin dokuz yıldır "ajandalarında" olduğunu gösterdi. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan da dokuz yıl önce bu sürecin planlandığını söyledi.

DİZ ÇÖKTÜRME PROJESİ

AKP ve MHP'nin meslek odalarını bölmeye yönelik planına baro başkanları tepki gösterdi. Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, "Bu, meslek odalarına diz çöktürme projesidir. Gülen Cemaati amaçladı, AKP hayata geçirecek" dedi. 2012 yılında bu yönde bir kanun taslağının ellerine ulaştığını, o dönemde karşı çıkmaları sonucunda düzenlemeden vazgeçildiğini anlatan Balkan, "Çoklu baro, FETÖ'nün etkin olduğu yıllarda dernekler üzerinden kurguladığı örgütlenme modeline denk düşüyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında birçok hukuk derneği, FETÖ'cü olduğu gerekçesiyle kapatıldı. Şimdi bu modeli yeniliyorlar. Yasalaşması durumunda hukuk devletinin, demokrasinin bittiği tescillenecektir. Her kentte belli siyasal düşünceler, mezhepler, tarikatlar üzerinden örgütlenmeler ortaya çıkacak, bu da hukuk birliğinin ortadan kalkması sonucunu doğuracaktır" diye konuştu.

feto-nun-yarim-biraktigini-akp-tamamlayacak-737584-1.

BÖL, PARÇALA, YÖNET

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın da çoklu baro ve nispi temsil yöntemiyle seçimlerin gerçekleştirilmesini "cemaat projelerine özenme" olarak değerlendirdi. Mevcut siyasi koşullarda barolar başta olmak üzere meslek odalarının en etkili muhalefet odakları olduğunu belirten Aydın, "Şu anda iyi ya da kötü muhalefet edebilen, iktidarın insan hakları, hukuk anlayışını eleştiren birimler meslek odaları ve özellikle barolardır. Şimdi küçük barolarla itibarımızı azaltmak istiyorlar. Böl, parçala ve yönet anlayışını kabul etmiyoruz. Bizim bir sivil toplum işlevimiz var. Bunu da törpülemek istiyorlar" dedi.

feto-nun-yarim-biraktigini-akp-tamamlayacak-737585-1.

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de çoklu baro hazırlığına karşı çıktı. AKP iktidarının Türkiye demokrasisi ile sorunu olduğunu bildiren Emir, "Demokratik her türlü kurumla çatışmak ve ele geçirmek konusunda çok sayıda çaba gösterdiler. Ele geçiremedikleri meslek örgütleri var. TTB, TMMOB, baroları ele geçiremediler. Bunları ele geçirmek için de nispi temsil yöntemiyle seçim yapılması ve haksız biçimde daha az sayıda kişinin üye olacağı birimlerin etkili olması formülü üzerine çalıştılar ama hangi seçim yöntemini getirirlerse getirsinler meslek örgütlerini kendi arka bahçesi yapamayacaklarını biliyorlar" ifadelerini kullandı.

Bu aşamada devreye çoklu baroların girdiğini anlatan Emir, "Çoklu baro sistemini bu yüzden gündeme getiriyorlar. Kendilerine göre az sayıda avukat da olsa küçük baro kurdurup onları muhatap alacaklar. Çoğunluğu dışlama olanağı bulacaklar. Bu, meslek örgütlerini dernekleştirme, etkisizleştirme çabasıdır. FETÖ'cüler aracılığı ile gündeme gelmiş projeleri yeniden getiriyorlar. 'Mümkünse ele geçir, geçiremiyorsan böl, küçük parça oluştur ve bu yolla da iktidarına devam etmeye çalış' şeklinde özetlenebilir. Düzenleme bu haliyle Meclis'e gelirse onları sert bir muhalefet bekliyor" diye konuştu.

feto-nun-yarim-biraktigini-akp-tamamlayacak-737586-1.