Adalet Bakanı Gül ile görüşen CHP heyeti, tutuklanan gazetecileri gündeme getirdi. Özkoç hakkında yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Meclis’e gönderilen fezlekeyi de hatırlatan heyet, bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtti

Fezleke, Anayasa’ya aykırı

HÜSEYİN ŞİMŞEK

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik sözlerini “iade ettiği” için dokunulmazlığı kaldırılmak istenen Grup Başkanvekili Engin Özkoç için iki parti arasında bir görüşme gerçekleştirildi.

CHP Hukuk Politikaları’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek başkanlığındaki CHP heyeti, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ü ziyaret etti. Görüşmede, Özkoç hakkındaki fezlekelerin yanı sıra tutuklu gazetecilerin durumu da gündeme geldi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erkek’in başkanlığını yaptığı heyette hukukçu milletvekilleri İbrahim Kaboğlu, Süleyman Bülbül ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu da yer aldı. Edinilen bilgiye göre, CHP heyeti, yaşamını yitiren MİT personelinin cenaze töreni görüntülerinin yayınlanmasının ardından başlatılan soruşturmada tutuklanan gazeteciler Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu, Hülya Kılınç ve Murat Ağırel’in durumunu Adalet Bakanı Gül’e sordu. Edinilen bilgiye göre Bakan Gül’ün makamında yapılan görüşmede, CHP’liler MİT Kanunu ile yöneltilen suçun alt sınırının üç yıl olduğunu anımsatarak, “Bu dosyadan tutuklama olur mu?” sorusunu yöneltti. CHP heyeti, tutuklama kararlarının demokrasiye ve adalete zarar verdiğini dile getirerek, bu durumda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarının uygulanması gerektiğini bildirdi. CHP’liler, Barış Pehlivan’ın Silivri Cezaevi’nde darp edildiğini de ifade ederek bunun “kabul edilemeyeceğini” söyledi.

CHP heyetinin gündeme getirdiği bir diğer konu ise CHP Grup Başkanvekili Özkoç hakında TBMM’de yaptığı basın toplantısı nedeniyle başlatılan soruşturma ve hazırlanan fezlekeler oldu. Özkoç hakkında yasama dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Meclis’e gönderilen fezlekenin Anayasa’ya aykırı olduğunu belirtildi. Heyet, Anayasa’nın “Yasama Dokunulmazlığı” başlığını taşıyan 83. Maddesi’nde dokunulmazlık hükmünün “kürsü sorumsuzluğunu” da kapsadığını ifade etti ve Özkoç’un konuşmasının kürsü sorumsuzluğu çerçevesinde ele alınması gerektiği dile getirildi. Görüşmede Adalet Bakanı Gül’ün heyetin söylediklerini not almakla yetindiği ancak net bir yanıt vermediği bildirildi.