Ülkenin dört bir tarafında talan projeleri sürerken Erdoğan’ın fidan dikme şovu bu yıl da devam etti. Prof. Dr. Atmış, “AKP döneminde yapılan ağaçlandırılmanın 5 katı kadar ormanlık alanı kaybettik” dedi

Fidan diken AKP orman yok ediyor

AYCAN KARADAĞ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Milli Ağaçlandırma Günü Fidan Dikim Töreni’nde açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Son 19 yılda önceki 57 yılın 1 buçuk katına uluşarak 5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar dikilen fidan sayısını 7 milyara, ülkemizin orman varlığını yüz ölçümümüzün üçte birine ulaştırmaktır” dedi.

Öte yandan Erdoğan’ın, “Yangınlara karşı tarihimizdeki en zengin hava filosunu da bu dönemde kurduk” sözleri dikkat çekti. Yazın yaşanan orman yangınlarda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, “Envanterimizde yangın söndürme uçağı yok” demişti. Geçtiğimiz yaz aylarında günlerce süren orman yangınlarını söndürmekte yetersiz kalındı. Cumhurbaşkanlığı envanterinde 13 uçağın olması, orman yangınları için sadece 3 uçağın olması tepki çekmişti.

Erdoğan açıklamalarına karşın Ormancılık Politikası Uzmanı Prof. Dr. Erdoğan Atmış, iktidarın algı yaptığını kaydetti. Atmış, “Türkiye’de aynı anda fidan dikme çalışması yaparak algı yapmaya çalışıyor. Biz de onlara her yerde aynı anda fidan dikerseniz bunlar tutmaz dedik bu sene her yerde aynı anda dikmediler. Sözümüze geldiler” dedi.

ORMANLIK ALAN GÖÇLER NEDENİYLE ARTIYOR

İktidarın kendi döneminde en çok ağaçlandırma yaptıkları söyleminin doğru olmadığını dile getiren Prof. Dr. Atmış, “AKP döneminde yılda ortalama 37 bin hektar ağaçlandırma yapılmış. AKP’den önce ise yılda 57 bin hektar ağaçlandırma yapıldığını görüyoruz. Ne kadar fidan dikimi yapılırsa yapılsın bunların hepsi orman dönüşmez. Fidan dikimi ayrı şey. Bunlar ormanı arttıran şey değil. Birçoğu yanlış teknikten dolayı tutmuyor. Türkiye ormanlarının artışının ağaçlandırma çalışmalarından öte kırdan kente göç ile ilgili süreç. Türkiye’de kırsal kesim boşalıyor. Alanlar boşaldığı için kendiliğinde orman dönüşüyor. Ormanların artmasındaki sebep göç” diye konuştu.

AĞAÇLANDIRMANIN 5 KATI KADAR ORMAN YOK OLDU

Prof. Dr. Atmış, sözlerini şöyle sürdürdü: “AKP döneminde orman alanlarına mali izinler veriliyor. Madenlere, havalimanlarına bu tarz tesislere izin veriliyor. Bu tarz tesisler son yıllarda arttı. 748 bin hektara ulaştı. Ormanlara baktığımızda oralarda artık oteller, termik santrallar görüyoruz. Anayasa gereği artık oralar başka alanlara dönüşmüş olsa bile orman olarak gözüküyor. Birde ormanlık alanın dışına çıkarılan yerler var. O da 626 bin hektar bir alan. Bu alanları topladığımız zaman ormanlarımızın yüzde 2,9’una denk geliyor. Demek ki AKP döneminde yapılan ağaçlandırılmanın 5 katı kadar ormanlık alanımızı kaybetmişiz.”

ERDOĞAN HAYAL ÂLEMİNDE GEZİYOR

Erdoğan’ın açıklamalarına CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Erdoğan’ın hayal âleminde gezdiğini söyledi. Öztunç, şunları kaydetti: “Hayal âleminde geziyor Cumhurbaşkanı, galiba bu filoyu rüyasında görüyor. Böyle bir filo vardıysa neden yangınlar çıktığında söndüremediler neden yurt dışından yangın uçakları beklendi. Cumhurbaşkanı her konuda olduğu gibi bu konuda da gerçekliğini yitirmiş. Amaçları yeşillendirmek, ağaçlandırmak değil amaçları şov yapmak. Anadolu’nun dört bir yanını, inşaatlarla maden ruhsatlarıyla katlediyorlar. Bunları üstünü örtmek için fidan dikerek biz ağaçlara, çevreye ve yeşile önem veriyoruz demeye çalışıyorlar. Ama AKP’nin değer verdiği tek yeşil doların yeşili, ağacın değil.”

ORMANLIK ALAN BİLANÇOSU

2020 yılında orman sahalarında 47 bin hektar büyüklüğündeki alan, orman dışı faaliyetler için kullanıldı. 2012-2020 döneminde ormancılık faaliyetlerini kapsamayan işler için kullanıldığı belirtilen orman sahalarının toplam büyüklüğü ise 340 bin 295 hektar oldu.