Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, eski HDP Eş Genel Başkanı Yüksekdağ'ın Yıkılacak Duvarlar adlı kitabının "örgüt propagandası" yaptığı iddiasıyla basım, dağıtım ve satışını yasakladı. Kitabın toplatılmasına ve el konulan nüshaların da imhasına karar verildi. "Yıkılacak Duvarlar" kitabında yer alan "Yokluğun kıyısında kıvranıyor insanlık, bodrumlar yanarken, karanlıkla kundaklanırken, ıssız evlerdeki bebeler ve başından vurulurken" dizeleri, mahkeme tarafından örgüt propagandası sayıldı.

Figen Yüksekdağ’ın şiir kitabı için toplatma ve imha kararı verildi

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın, Ceylan Yayınları tarafından yayımlanan şiir kitabı "Yıkılacak Duvarlar"ın, "örgüt propagandası" iddiasıyla basım ve dağıtımının yasaklanmasının yanı sıra toplatılması ve toplatılan nüshalarının da imha edilmesi yönünde karar verildi.

Antalya 6. Sulh Ceza Hakimliğince verilen kararda, kitapla ilgili "PKK/KCK terör örgütü basın yayın yoluyla örgütsel varlığını devam ettirme ve geniş halk kitlelerinin desteği almak maksadıyla yazılmış yazı içeriği olduğu anlaşılmıştır" denildi. Karara gerekçe olarak kitapta yer alan “Bulutlu Başım” adlı şiir gösterildi. Kararda, “Bulutlu Başım” şiirinin “silahlı terör örgütü ve faaliyetlerinin övüldüğü, terör örgütü mensuplarının meşru ve yasal amaç taşıdıklarının anlatıldığı ve övgüyle bahsedildiği” savunuldu.

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Yıkılacak Duvarlar isimli kitapta yer alan Bulut Başım isimli yazıda 8 Ağustos 2015 tarihinde doğu ve güneydoğu illerimizde PKK/KCK terör örgütü mensuplarınca oluşturulan hendek ve barikatların ortadan kaldırılması, terör örgütü mensuplarının etkisiz hale getirilmesi için düzenlenen Hendek operasyonlarına atıf yapıldığı, 'yokluğun kıyısında kıvranıyor insanlık, bodrumlar yanarken, karanlıkla kundaklanırken, ıssız evlerdeki bebeler ve başından vurulurken' dizelerinde kastın özellikle Şırnık ili Cizre ilçesinde düzenlenen barikat operasyonlarında etkisiz hale getirilen terör örgütü mensuplarının kast edildiği ve geniş halk kitlelerinin desteği almak maksadıyla yazılmış yazı içeriği olduğu anlaşılmıştır."

Açıklamada "kitabın içeriğinde silahlı terör örgütü ve faaliyetlerinin övüldüğü, terör örgütlerinin propagandasının yapıldığı" gerekçesiyle kitabın Türkiye genelinde basım, dağıtım, satış yasağı getirilmesine ve toplatılmasına, el konulan nüshaların imha edilmesine karar verildiği bildirildi.

CEYLAN YAYINLARI: O ŞİİRLER DUVARLARI AŞTI ÇOKTAN

Ceylan Yayınları, toplatma ve imha kararıyla ilgili, “Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, mısraları yasaklamaya çalışıyor. O şiirler duvarları aştı çoktan” açıklamasında bulundu.

Ceylan Yayınları tarafından yapılan ve “Böylesi kararları hukuk nosyonuna sığdırabilenlerle uzlaşmayacağımızı bir kez daha dile getiriyoruz” ifadesinin yer aldığı açıklamada, "Figen Yüksekdağ'ın ‘Yıkılacak Duvarlar’ kitabı hakkında yasaklama kararı verildi. Yayınevi kolektifimiz, her koşulda şiiri, her koşulda devrim romanlarını, kuramsal yol haritalarımızı okurla buluşturmaya devam edecek! Dirençle, diri bir inatla..."denildi.