Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, yazarımız Fikri Sağlar hakkında, "türbanlı hakim" açıklaması nedeniyle halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama suçlamasıyla soruşturma başlattı.

Fikri Sağlar hakkında soruşturma

Eski CHP Milletvekili ve BirGün yazarı Fikri Sağlar'ın 'Türbanlı hâkim karşısına gittiğimde adaleti savunacağı konusunda kuşkum var. Bazıları militanca ve ideolojik takılıyor, bununla mücadele edilmeli' şeklindeki sözlerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı.

Başsavcılık açıklamasında şunları kaydetti:

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca; 30.12.2020 tarihinde katıldığı bir televizyon programında, 'Türbanlı hâkim karşısına gittiğimde adaleti savunacağı konusunda kuşkum var. Bazıları militanca ve ideolojik takılıyor, bununla mücadele edilmeli' şeklindeki sözleri nedeniyle Durmuş Fikri SAĞLAR hakkında, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 216. maddesi kapsamında Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama suçundan, re'sen soruşturma başlatılmıştır."

FİKRİ SAĞLAR'DAN TEPKİ

Sağlar, soruşturmaya tepki gösterdi. "AKP 'hukuk reformuna' hız kesmeden devam ediyor!" diyen Sağlar, Twitter hesabından şu ifadeleri kullandı:

"Onların düşünce özgürlüğünden rahatsız olması normal de, değirmene su taşımaktan, can suyu vermekten bahsedenlere şimdi ne diyeceğiz?"

HSK'DEN AÇIKLAMA

Hakimler ve Savcılar Kurulu'ndan yapılan açıklamada, "Giyim, kuşam, yaşam biçimi, etnik kimlik gibi çoğaltılabilecek nedenlerle hâkim ve savcıların tarafsızlığına gölge düşürecek açıklamalar, 100 yaşına girmeye hazırlanan Cumhuriyetimize ve demokrasi kazanımlarına ters düşecek; birlik olma, beraber olma ve millet olma şiarımıza uygun olmayacaktır" denildi.

NE OLMUŞTU?

Fikri Sağlar, Halk TV'de katıldığı bir programda başörtüsü hakkındaki görüşlerini dile getirmişti. "Sorun başörtüsü değil, sorun türbandır" diyen Sağlar, "Türban irticai faaliyetlerin, şeriat isteyenlerin üniformasıdır. Başörtüsü yüzyıllar boyunca Anadolu'da bir geleneksel giysidir. Arada fark var. Ben kendimden söylüyorum, yargılandığım zaman türbanlı bir hâkimin karşısına gittiğimde, benim haklarımı koruyacağına, adaleti yerine getirebileceği doğrultusunda kuşkum var. Nitekim de başıma geldi" diye konuşmuştu.