İsrail ablukası altındaki Filistin, 14 yıl aradan sonra milletvekilliği ve devlet başkanlığı seçimlerine hazırlanıyor. İsrail hükümetinin tüm engellemelerine rağmen Filistinliler, sandığa gitmekte kararlı

Filistin’de halk sandıkta ısrarcı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Filistin'de 14 yıl aradan sonra 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da da devlet başkanı seçimlerinin yapılması planlanıyor. Seçimlere kısa bir süre kala İsrail hükümetinin engelleme çabalarına rağmen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, “Seçimleri belirlenen vakitte Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze Şeridi'nde olmak üzere tüm Filistin topraklarında yapmaya kararlıyız” dedi.

İsrail güçlerinin, Filistin’de 22 Mayıs’ta yapılması planlanan genel seçimlerde yarışacak 3 milletvekili adayını gözaltına alması tepki topladı. Filistin Demokratik Birliği(FIDA), Filistin Halk Partisi ve Fetih Hareketi adaylarının 22 Mayıs’ta yapılması planlanan milletvekili seçimlerine ilişkin işgal altındaki Kudüs'teki basın toplantısı düzenlemesini engelleyen İsrail güçleri, 3 milletvekili adayını gözaltına aldı. Filistinli kaynaklar, İsrail polisi tarafından gözaltına alınanların Fetih Hareketi adayı Nasser Qous ve Eşref el-Avar ile FIDA adayı Ratiba Natsha olduğunu açıkladı. Avrupa Birliği Filistinliler Delegasyonu'nu da, İsrail güçlerinin dün Doğu Kudüs'te 3 Filistinli milletvekili adayını gözaltına almasını kınadı. Sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada, “İsrail'in Oslo Anlaşması kapsamındaki Filistinli adayların ve seçmenlerin Doğu Kudüs'teki seçimlere katılmasına izin verme taahhüdüne uymasını bekliyoruz” sözlerine yer verildi.

İTTİFAKLAR KURULDU

Filistin Anayasası, her 4 yılda bir genel seçimlerin gerçekleştirilmesini öngörürken 2006'dan bu yana devam eden tartışmalar nedeniyle yıllardır genel seçime gidilemiyor. Mahmud Abbas’ın ofisinden 15 Ocak’ta yayımlanan kararnameye göre, işgal altındaki Batı Şeria’da sınırlı özerkliğe sahip olan Filistin Yönetimi, 22 Mayıs’ta yasama seçimleri, 31 Temmuz’da başkanlık seçimleri ve 31 Ağustos’ta Ulusal Konsey seçimlerini gerçekleştirecek. Abluka altındaki Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas, eşzamanlı olarak değil art arda yapılacak seçimlere katılmayı kabul etti. Filistin'in güçlü siyasi partilerinden El Fetih’in listesinde, Filistin Kurtuluş Cephesi, Halk Mücadele Cephesi, Filistin Arap Cephesi ve Arap Kurtuluş Cephesi gibi merkez ve sol gruplar yer alıyor. El Fetih’ten ihraç edilen eski Bakan Nasır el Kudva ile 19 yıldır İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan Fetih Merkez Konsey Üyesi Mervan Barguti, milletvekili seçimleri için ortak hazırladıkları aday listesini sundu. Filistin’deki seçimlere ayrı listeyle katılan Hamas, “Kudüs'te Buluşalım” ismini verdikleri aday listesini de 29 Mart’ta açıkladı.

15 YIL ÖNCE YAPILMIŞTI

Filistin'de son devlet başkanlığı seçimleri 2005'te, milletvekilliği seçimleri ise 2006'da yapılmıştı. Devlet başkanlığı seçimlerine katılmayan Hamas Hareketi, milletvekilliği seçimlerine girerek mecliste çoğunluğu elde etmiş, Fetih Hareketi ise ikinci olmuştu. Devlet başkanlığı seçimlerini de Mahmud Abbas kazanmıştı.132 sandalyeli Filistin meclisinde Hamas 76, El Fetih 43 sandalyeyi elde etmişti.