Google Play Store
App Store

İsrail güçleri Filistin bölgelerindeki işgali genişletmek için sağcı yerleşimcileri harekete geçirdi. Batı Şeria ve Kudüs bölgelerinde yeni inşaat projeleri onaylanırken Filistinlerin tarım arazileri de saldırı altında.

Filistin'de silahlar sussa da saldırılar sürüyor: İşgal  için tarım arazileri hedefte

Dış Haberler Servisi

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları son günlerde azalsa da Filistin bölgelerinde yerleşim yerlerine, tarım arazilerine dönük saldırılar sürüyor.

İsrail yönetimi, işgal altındaki Batı Şeria'da ve diğer Filistin bölgelerinde yeni inşaat projelerini hayata geçirerek işgali büyütüyor. İsrailli yerleşimciler ise Filistinlilerin tarım arazilerindeki hasatlara ve çiftçilere aralıksız saldırıyor.

ZEYTİN AĞAÇLARI YERİNDEN SÖKÜLDÜ

İsrailli yerleşimciler önceki gün Batı Şeria'nın orta kesiminde bulunan Ramallah şehrinin batısında yer alan bir tarım arazisinde Filistinlilerin zeytin bahçelerine saldırdı ve 300 zeytin ağacını tahrip etti. Filistin Enformasyon Merkezi'nin yerel kaynaklardan aktardığı bilgilere göre Filistinli çiftçiler, Kfar Ra'im isimli İsrailli yerleşim merkezinin hizasında bulunan zeytin bahçelerinde zeytin ağaçlarının sökülüp paramparça edildiğini söyledi. İsrail yönetimi bu bölgede Filistinlilere ait tarım arazilerine giden bir yola da beton kütleler ve demir kapılarla kapatmıştı. Batı Şeria ve Kudüs bölgelerinde 164 İsrailli yerleşim merkezi, 124 oturum alanı olduğu ve buralarda toplam 700 bin İsrailli yerleşimcinin ikamet ettiği tahmin ediliyor. Uluslararası yasalara göre ise bu yerleşim merkezlerinin tamamen yasadışı durumda.

SİLAH VE SOPALARLA PEŞ PEŞE SALDIRILAR

Batı Şeria’da 12 Ekim’de zeytin hasat sezonunun başlamasından bu yana İsrailli sağcı yerleşimciler, Filistin köylerine neredeyse her gün saldırı düzenliyor. Saldırılarda çiftçilerin dövüldüğü ve ağaçların tahrip edildiği ortaya çıktı. El Cezire'nin haberine göre, yerleşimciler ağustos ayından bu yana aralarında Nablus'un da olduğu bölgelerde bin 800 ağacı yok etti. Filistinli çiftçileri korumak için gönüllüleri bir araya getiren koalisyon Faz'a'nın kurucusu Muhammed el Hatib yerleşimci saldırılarının sistematik olarak arttığına dikkat çekerek, "Yerleşimciler bize silahla, ordu koruması altında bıçak, sopa ve biber gazı ile saldırıyor” açıklaması yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi yalnızca bu yıl yerleşimciler tarafından 274 saldırı düzenlendiğini ve saldırılarda 84 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsraillilerin bu yıl düzenlediği saldırılarda diğer hasat zamanlarına göre gözle görülür bir artış olduğunu vurgulayan BM'ye bağlı ofis, saldırıları “ideolojik olarak planlanmış ve öncelikle toprakları ele geçirmek, aynı zamanda Filistinlileri korkutmak ve terörize etmek için tasarlanmış olduğunu" aktardı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) de Filistinlilere bu hasat dönemi saldırıların arttığını belirterek Filistinli çiftçilerin korunması için acil yardım çağrısında bulundu.

Tel Aviv yönetimi aynı zamanda 1967 sınırlarının ötesinde Kudüs’ü çevreleyen üç yeni yerleşim bölgesi kurarak şehri kuşatma altına almak için adım attı.

KUDÜS’LE BAĞLANTI TAMAMEN KESİLİYOR

Haaretz’in haberine göre Kudüs’ü kuşatan üç yerleşim yerine İsrailli yerleşimciler yerleştirilecek. Bu hamle ile Kudüs ile Filistin arasındaki bağlantı bölgesinin tamamen kesilmesi hedefleniyor. Planlanan proje tıpkı Batı Şeria’da olduğu gibi Kudüs’ü de ikiye bölecek. Filistin yönetimi ve Hamas, Batı Şeria’da İsrail’in kontrolünde olan, İsrail askerlerinin kullanımı için yapılan otogar inşasını da geçen hafta kınamıştı.

Filistin Başbakanı Muhammed İştiyye de önceki gün yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin topraklarını katı, elektronik ve kimyasal atıkların boşaltıldığı bir yer olarak kullandığını söyledi. İştiyye, "İsrail, yerleşimcilere bina yapımı ve alan genişletilmesi için ağaçları söküyor, toprağın altını üstüne getiriyor. Filistin çevresinin karşı karşıya olduğu en büyük zorluk, yerleşim ve atıklardır. İsrail, doğal kaynaklarımıza ulaşmamıza engel oluyor, duvarlar arkasından bizi engelliyor. Bundan daha kötüsü, Filistin dünyada çevreyi kirletmiyor. Bilakis çevremiz işgalden dolayı kirleniyor" ifadelerini kullandı.
İsrail Meclisi (Knesset) ise 17 Ekim'de polisin mahkeme emri olmaksızın Filistinlilerin evlerini aramasına izin veren bir yasa tasarısını onaylamıştı. Tasarıyı sunan Neftali Bennet liderliğindeki hükümetin İçişleri Bakanı Gideon Sa'ar, "Savaştayız, bu yüzden polise ve yerel yetkililere görevlerinde başarılı olmaları için daha iyi araçlar vermemiz gerekiyor" açıklaması yapmıştı.

***

AÇLIK GREVİNDEKİ FİLİSTİNLİLERE DAYATMA VE ZORBALIK

İsrail cezaevlerinde şartların kötüleşmesi üzerine geçen açlık grevine başlayan yaklaşık 450 Filistinli hak ihlallerine maruz kalmaya devam ediyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Filistin Esirler Heyeti, açlık grevindeki Filistinlilerin ayrı koğuşlara alındığını ve zorla beslenmenin yapıldığını duyurdu. Kuruluş, İsrail'in orta kesiminde bulunan Kaplan Tıp Merkezi'ndeki doktorların, açlık grevindeki Filistinli tutuklu Mikdad el-Kavasime'yi zorla beslemeye çalıştığını açıkladı. Kavasime, sağlık durumunun kötüleşmesi üzerine iki gün önce yoğun bakım ünitesine kaldırılmıştı.

Filistin Esir Cemiyeti'nin verilerine göre, 6 Eylül 2021 tarihinden bu yana İsrail hapishanelerinde 520'si "idari tutuklu" olmak üzere yaklaşık 4 bin 650 Filistinli bulunuyor. Bunların yaklaşık 200'ü çocuklardan oluşuyor. İsrail Meclisi, 30 Temmuz 2015'te açlık grevi yapan Filistinli tutuklu ve mahkumların zorla beslenmesine imkan tanıyacak yasayı onaylamış, karar Filistinliler ve uluslararası insan hakları örgütleri tarafından tepkiyle karşılanmıştı.