Filistin hükümeti, Türkiye’nin yer almadığı Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na katılma kararı aldı. İsrail ise Filistin’in gaz sahasından faydalanmasını engellemeye çalışıyor

Filistin’den Doğu Akdeniz’de Erdoğan hükümetini kızdıracak karar

Doğu Akdeniz'de enerji paylaşım mücadelesi tırmanırken Filistin'den Ankara'nın hoşuna gitmeyecek bir hamle geldi.

Filistin yönetimi, Mısır'ın ev sahipliğinde kurulan Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail, Mısır, İtalya ve Ürdün'ün yer aldığı Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na katılacak

Filistin hükümetinden yapılan yazılı açıklamada, Ocak 2019'da kurulan Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılma kararının onaylanmak üzere Devlet Başkanı Mahmud Abbas’a iletildiği belirtildi.

Filistin yönetiminin, Gazze sahili açıklarında, 2000 yılında keşfedilmiş ve İngiliz petrol şirketi BP'nin yaptığı ön jeolojik araştırmalara göre yaklaşık 32 milyar metreküp tahmini rezerve sahip bir gaz sahası bulunuyor.

İSRAİL ENGELLEMEYE ÇALIŞIYOR

İsrail ise Filistin yönetiminin ya da uluslararası bir paydaşın gaz sahasından faydalanmasını engellemeye çalışıyor.

Gazze sahiline 36 kilometre uzaklıkta ve denizin 600 metre altında yer alan gaz sahasının etrafında İsrail'e ait savaş gemileri bulunuyor.

OCAK 2019’DA KURULMUŞTU

Doğu Akdeniz Gaz Forumu, Mısır'ın ev sahipliğinde, 16 Ocak 2019'da Yunanistan, Güney Kıbrıs, İsrail, Mısır, İtalya ve Ürdün Enerji Bakanlarının katılımıyla "Doğu Akdeniz Gaz Forumu" kurulmuştu.

Kuruluşa ilişkin Mısır Petrol ve Madencilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, forumun ana hedeflerinin, ‘arz ve talep dengesi ve güvenliğini sağlayarak üyelerin çıkarlarına hizmet edecek bölgesel bir gaz piyasasının kurulması olduğu’ kaydedilmişti.

Forum içinde Akdeniz’e kıyısı olan ülkeler arasında bulunan Türkiye, Kuzey Kıbrıs, Lübnan ve Libya yer almıyor.

Bununla birlikte Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO) Fatih Sondaj Gemisi ilk derin deniz sondaj kuyusunu Kasım 2018’de Antalya açıklarında açma çalışmalarına başlamıştı.