İsrail’de koalisyon hükümetinin Filistinlilere dönük baskıları arttı. İsrail askerleri, Filistinlilerin kaldığı kampa baskın yaparak 15 yaşında bir çocuğu öldürdü. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Filistin’in ilhakını içeren planı görüşmek için İsrail’i ziyaret edecek

Filistinliler hedefte

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu ve Mavi-Beyaz ittifakı lideri Benny Gantz ortaklığında kurulan yeni koalisyon hükümeti ilk icraat olarak Filistinlilere dönük baskıları daha da artırdı. Kudüs’ü İsrail’in başkenti kabul eden ABD Başkanı Donald Trump’ın gündeme getirdiği Filistin’i ilhak planını görüşmek için Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun da İsrail’e ziyareti gündemde.

İSRAİL’E GİDİYOR

İsrail basınında yer alan haberlere göre, pandemi koşullarından ötürü ülkelere ziyaretlerine ara veren ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo önümüzdeki günlerde İsrail’e ziyaret planlıyor. İsrail gazetesi Hayom’a konuşan Pompeo, ABD Başkanı Donald Trump’ın Filistin’i ilhak planı hakkında ‘yüz yüze’ bilgilendirme için ülkeye gideceğini, Netanyahu ve Gantz’la görüşeceğini söyledi.

Buna göre, Pompeo’nun İsrail’in sıkı önlemlerinden muaf tutularak ülkeye girmesine izin verilecek. Beyaz Saray, Pompeo’nun ziyaret planıyla ilgili geniş bir açıklamada bulunmazken, Dışişleri Bakanı’nın ‘bölgesel güvenlik problemleri’ hakkında İsrailli liderlerle görüşeceğini doğruladı.

ÇOCUK ÖLDÜRÜLDÜ

Pompeo’nun ziyareti öncesi İsrail yönetiminin Filistinlilere dönük baskılarını artırması dikkat çekti. İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın El-Halil kentinde bulunan Fevvar Mülteci Kampı’na önceki gün operasyon düzenledi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, kampa baskını protesto eden Filistinlilere ateş açan İsrail askerlerinin Zeyd Fazıl Kaysiyye adlı 15 yaşındaki Filistinli çocuğu kafasından vurarak katlettiğini duyurdu.

Açıklamada, kampta yaşanan olaylarda ayrıca dört Filistinli gencin de çeşitli yerlerinden gerçek mermiyle yaralandıkları ve hastaneye kaldırıldıkları ifade edildi.

IRKÇI SLOGANLAR

Yahudi yerleşimciler de işgal altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentinde önceki gün Filistinlilere ait bazı evlerin duvarlarına ırkçı sloganlar yazdı. Yerel kaynaklar, bir grup Yahudi yerleşimcinin Ramallah’a bağlı Beyteyn beldesine baskın düzenlediğini, Filistinlilere ait bazı evlerin duvarlarına ırkçı sloganlar yazdığını ve Filistinlilerin mülklerine de zarar verdiğini duyurdu.

Filistinlilere ait mülkleri hedef alan saldırılarla gündeme gelen radikal Yahudi örgüt ‘Bedel Ödetme’, işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria’nın yanı sıra İsrail’deki Filistin köy ve beldelerinde de benzer saldırılar gerçekleştiriyor.

YERLEŞİMLERE SALDIRI

İsrail’in baskı politikası sonucu uyguladığı bir diğer hamle ise Filistinli yerleşimleri hedef almak oldu. İsrail yönetimi, El Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi’ne ‘büyük bir asansör’ inşa edilmesi için vakıf arazilerine el konulmasını öngören bir karar metni yayımladı.

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, söz konusu karara tepki gösteren bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Dünya, İsrail’in hiç hesap vermeden kanunları ihlal etmesine izin vermemelidir. Artık sözleri fiile dökme zamanı gelmiştir” tepkisi verdi.

ULUSLARARASI HUKUK İHLAL EDİLİYOR

Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi, İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentine bağlı Yabed beldesi halkına toplu cezalandırma politikası uyguladığını açıkladı. Açıklamada, “İsrail ordusu, Yabed beldesine saldırdı ve burada uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk kurallarına göre toplu cezalandırma politikası kapsamına giren pek çok ihlalde bulundu” ifadelerine yer verildi.

Beldede yolların kapatılması, evlere baskınlar düzenlenmesi ve toplu gözaltıların, İsrail’in bölgede yaşayan 30 bini aşkın kişiyi rehineye dönüştürme eğilimini yansıttığı kaydedildi. İlk verilere göre, İsrail askerlerinin 26 Filistinliyi gözaltına aldığı belirtilen açıklamada, üç kişinin de açılan ateş sonucu yaralandığı bilgisi verildi.

İsrail askerlerinin bazı Filistinlileri gözaltına almak için dün sabah saatlerinde baskın düzenlediği Yabed beldesinde başına taş atılan bir İsrail askeri hayatını kaybetmişti.