İsrail ve Bahreyn yetkililerinin bugün Beyaz Saray’da imzalayacağı anlaşma tepki görüyor.

Filistinliler isyanda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump’ın isteği üzerine normalleşmeyi kabul eden İsrail ve Bahreyn yetkilileri bugün Washington’da anlaşmayı resmiyete dökecek. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Beyaz Saray’a varmak üzere gittiği havaalanından protestolarla uğurlanırken, Filistin yönetimi de bugünü "halk ayaklanması" günü olarak ilan etti. Filistin’in birçok yerinde bugün protesto gösterilerinin düzenlenmesi bekleniyor.

‘KARA BİR GÜN’

İsrail’e karşı çok yönlü direniş başlatılması için kurulan Filistin Halk Direnişi de 18 Eylül’ü "ulusal yas" ilan ederek ülke genelindeki tüm ev ve işyerlerine siyah bayrak asılması için çağrıda bulundu. Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, dün düzenlediği basın toplantısında, anlaşmaya ilişkin "Yarın (bugün) Arap milletinin tarihinde kara bir gün olacak" dedi. İştiyye, Arap Birliği’nin anlaşmaya karşı sessiz kalmasına tepki göstererek "hükümetinin Arap Birliği ile ilişkileri yeniden gözden geçireceğini" kaydetti.

Hamas ve İslami Cihad’ın yanı sıra Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) bünyesindeki 12 grubun liderleri de bu ay başında işgal altındaki Batı Şeria’da yer alan Ramallah ve Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta eş zamanlı toplantı düzenlemişti. Toplantıda, İsrail’le mücadelede "en uygun" seçenek olarak "çok yönlü direnişin etkinleştirilmesinin kabul edildiği" duyurulmuştu.

‘BİBİ GERİ DÖNME’

Öte yandan, ABD’ye gitmek için dün Tel Aviv’deki Ben Gurion Havalimanı’na varan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu da İsrailli muhalifler protesto etti. Netanyahu havalimanında ‘Bibi geri dönme’ yazan posterlerle uğurlandı. Söz konusu yolculuğu "sorumluluktan kaçış" olarak niteleyen muhalifler, Netanyahu’nun salgın sürecini iyi yönetemediğini ve ülkede yeniden karantina uygulanmasına neden olduğunu belirterek ülkenin içinde bulunduğu süreçte ABD’ye yapılan gezinin gereksiz olduğunu savundu.

Covid-19 vaka sayılarının arttığı İsrail’de 18 Eylül’den itibaren üç haftalık karantina uygulanacak. Netanyahu ise yolculuk öncesi yaptığı basın toplantısında, "Barış karşılığında barışı gerçekleştirmek için yola çıkıyorum. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile yapılacak barış anlaşmaları İsrail ekonomisine milyarları pompalayacak" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Donald Trump, 11 Eylül’de, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) ardından bir diğer Körfez ülkesi Bahreyn’in de İsrail ile ilişkileri normalleştirme konusunda anlaşmaya vardığını duyurmuştu. Bahreyn, Mısır, Ürdün ve BAE’nin ardından İsrail ile normalleşme anlaşmasına varan dördüncü Arap ülkesi olmuştu.