İsrail Gazetesi Haaretz, İsrail kuşatması altındaki Filistinlilerin zor koşullar altında koronavirüsle savaşmak için kendi solunum cihazlarını geliştirdiğini yazdı

Filistinliler, koronavirüsle savaşmak için kendi solunum cihazlarını geliştiriyor

Dış Haberler Servisi

Batı Şeria'da bulunan Al-Quds Universitesinden doktor ve mühendisler, geçen hafta koronavirüs hastalarını tedavi edecek bir solunum cihazının bilgisayar modelini yaparak üretim aşamasına geçtiler.

Cihaz, üniversitesinin tıp fakültesi ve mühendislik fakültesinden doktor ve mühendislerden oluşan bir ekip tarafından geliştirilip üretildi.

Araştırma ekibi, cihazların yoğun bakım ünitelerindeki koronavirüs hastaları için kullanılmasını planlıyor. Üretime ise Sağlık Bakanlığı'nın onayından sonra başlanacağı söyleniyor.

Al-Quds Universitesi Rektörü Imad Abu Kishk, Times of Israil'e “Üniversitemizdeki araştırmacılar hayat kurtarmak istedikleri için bu solunum cihazını yaptılar" diye konuştu. Kishk, hammaddelerin yerli olduğunu ve cihazın tam olarak bilgisayar tabanlı olduğunu da vurgulamıştı.

Prototipin geliştirilmesine katkı sağlayan Al-Quds Tıp Fakültesi Dekanı Hani Abdeen ise cihazın büyük uluslararası firmaların ürettikleri gibi olmadığını ancak yine de solunuma katkı sağladığını belirtti.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Batı Şeria'da toplam sadece 215 solunum cihazı var. Bu da her 13,953 kişiye bir cihaz anlamına geliyor. Gazze'de ise 21,505 kişi için 93 cihaz bulunuyor.

Kaynak: Haaretz, Times of Israel