İsrail'de Netanyahu'nun 12 yıllık iktidarına son vermesi beklenen koalisyon hükümetine karşı Filistinliler kayıtsız. Yerleşimlerine yapılan saldırıların devam edeceği fikri hakim.

Filistinlilerden koalisyon yorumu: Bir farkı yok

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail'de muhalefet, Netanyahu'nun 2009'dan beri aralıksız süren iktidarını elinden alma konusunda kararlı. Son olarak sağcı lider Bennet'in ve Arap nüfusu temsil eden Mansur Abbas'ın da koalisyona katılmasıyla birlikte iktidar değişikliğine kesin bakılıyor. Fakat İsrail parlamentosunda yaşanan heyecan, Filistinlileri etkilemiyor. Birçok Filistinli, yaşamlarında bir değişiklik olacağını düşünmüyor.

Naftali Bennett’in yeni kurulacak koalisyon hükümetinin başbakanı olması bekleniyor. Bennett, henüz başbakanlık koltuğuna oturmadan son yaşanan gerginlikle ilgili olarak Filistin tarafını suçlayan açıklamalarda bulundu.

AŞIRILIKTA AYNILAR

Bennett’in bu açıklamalarından kısa bir süre önce Filistin Kurtuluş Örgütü Temsilcisi Bassem El-Salhi, yeni başbakan adayının Netanyahu’dan daha az aşırıcı olmayacağını ve bunu göstermek isteyeceğini öne sürdü. Hamas Sözcüsü Hazım Kasım da yaptığı değerlendirmede, “Filistinliler tarih boyunca onlarca İsrail hükümeti gördü. Sağcı, solcu, merkez partiler, her ne derseniz. Ama konu Filistin halkının haklarına gelince hepsi düşmanlık güttüler ve yayılmacı politikaları sürdürdüler” dedi.

BİZİM İÇİN BİRŞEY DEĞİŞMEYECEK

Gazze’de yaşayan ve Reuters haber ajansına görüş bildiren Filistinliler de benzer düşünceleri savunuyorlar. Filistin halkı, liderler değişse de İsrail’in kendilerine karşı olan tavrının değişmeyeceğini söylüyor.

Koalisyona destek veren Mansur Abbas ise değişimden umutlu. Ancak Abbas ve partisi, Batı Şeria ve Gazze’deki Filistinliler tarafından işbirlikçi olmakla suçlanıyor. Filistin halkı, İsrail’in Filistin’e karşı yeni bir operasyon başlatma kararı aldığını düşünüyor, Abbas ve partisinin ne yapacağını sorguluyor.