Filistinlilere saldıran yeni hükümete uyarı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail'de hafta sonu kurulan koalisyon hükümetinin başbakanı Naftali Bennett'in göreve gelir gelmez ilk hamle olarak İsrail-Hamas ateşkesini bozan Gazze'ye yönelik saldırılara ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) ve Mısır'dan uyarı geldi. The New York Times’a (NYT) konuşan iki diplomat, gerilimin yeniden tırmanması üzerine Mısır ve Birleşmiş Milletler yetkililerinin Hamas ve İsrail arasında arabuluculuk yaptığını bildirdi. Bir diplomat, iki tarafın da arabuluculara tansiyonun yükselmesini istemedikleri mesajı verdiğini aktardı. Mısır’dan bir görev gücünün de bu sabah mayıstaki hava saldırılarında yıkılan bölgelerin yeniden inşası için Gazze’ye gittiği belirtildi.

Yaşanan son saldırılar, 12 yıllık Binyamin Netanyahu iktidarından sonra kurulan kırılgan durumdaki yeni İsrail hükümeti açısından ilk önemli sınav. Yeni hükümetin kurulur kurulmaz tartışmalı Bayrak Yürüyüşü’ne izin vermesi de koalisyonun kimi üyelerinin tepkisini çekmişti. Hamas’ın Katar’daki üst düzey yetkililerinden Musa Moussa ebu Marzuk, Bayrak Yürüyüşü öncesinde yaptığı açıklamada, "İsrail kentlerine yönelik saldırıların hâlâ masada olduğunu" söylemişti. İsrail, Hamas ve Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi’nin Gazze’nin yeniden inşası için toplanan yardım ve bağışlarla inşaat malzemelerinin transferi konusunda hâlâ bir anlaşmaya varmaması da, geçen ay ilan edilen ateşkesin kalıcılığına dair soru işaretleri yaratmıştı.

***

16 yaşında çocuk öldürüldü

İşgal altındaki Batı Şeria’nın Nablus kentinde yasadışı yerleşimcilere karşı yapılan eylemlerde İsrail askerlerinin ateş açarak yaraladığı 16 yaşındaki Filistinli çocuk hayatını kaybetti. Filistinli çocuğun adının Ahmed Beni Şemse olduğu ve İsrail askerlerinin başından yaraladığı belirtildi.
İngiltere’de İşçi Partisi’nin eski lideri Jeremy Corbyn, İsrail’in yeni hükümetinin Filistinlilere yönelik saldırılarına tepki gösterdi. Corbyn, “Naftali Bennett’in görevine müzakereyle değil, şiddetle başlamak için yaptığı utanç verici bir hamle” açıklaması yaptı.