Fillerin koruyucu meleği

Haber Merkezi

Filler için mücadele eden Iyer, Hindistan'da tapınaklarda tutulan fillerin gördüğü kötü muameleye dikkat çekmek için "Zincire Vurulmuş Tanrılar" adlı bir belgesel yaptı

Hindistan'ın Kerala eyaletinde doğan Kanada’nın Toronto kentinde yaşayan belgesel yapımcısı Sangita Iyer, uzun yıllardır eziyet gören filler için mücadele veriyor. BBC’de yer alan habere göre Iyer, çocukken Hindistan’da özel törenlerde süslenip dolaştırılan filleri görür ve çok güzel olduklarını düşünürdü. Hayvanların çektiği çileleri çok sonra öğrendi. Iyer "Derilerini parçalayan zincirler yüzünden birçok filin kalçalarında dehşet verici yaralar, dev tümörler var, bileklerinden kan damlıyor ve çoğu kör" diyor.

2 BİN 500 TUTSAK FİL ZULÜM GÖRÜYOR

Hindu ve Budist geleneklerinde filler yüksek bir statüde görülen hayvanlar. Yüzlerce yıl tapınaklar ve manastırlarda kutsal törenlerde kullanılmışlar. Iyer "Filleri eziyet ede ede öldürüyor, öldüklerinde ise sanki gerçekten üzülüyorlarmış gibi mumlar yakıp timsah gözyaşları döküyorlar" diyor. Törenlerde kullanılan fillere Hindistan'ın hemen her yerindeki tapınaklarda rastlamak mümkün. Fakat Kerala eyaletinde çok daha fazla sayıda kullanılıyorlar. Hindistan'ın özgürlüğünden edilmiş 2 bin 500 civarındaki filin beşte biri bu eyalette.

72 SAAT BOYUNCA DÖVÜYORLAR

Bakıcılar, filin itaatkar olmasını sağlamak için tapınaklar dışında hayvanlara işkenceli bir terbiye yöntemi uyguluyorlar. Iyer, "Filleri bağlıyor ve 72 saat boyunca dövüyorlar. O zaman filler bakıcıları ne derse itaat ediyor. Zombilere benziyorlar. Birçok fil yaşayan bir iskelet gibi" diyor.

Geçen yıl Kerala eyalet hükümeti esir fillerle ilgili kuralları sıkılaştırma niyetini açıklamıştı ama çok az ilerleme sağlanabildi. Hayvan hakları savunucuları mevcut kuralların bile doğru dürüst uygulanmadığını söylüyorlar.
Iyer, tapınak yetkililerinin değişime direndiğini söylüyor. "Bazıları tam bir inkar içindeler. Hatalı olduğunu kabul edip, yanlışı düzeltmeye istekli olduğunu söylemektense, sorunu inkar etmek daha kolaylarına geliyor" diyor.