AKP’li Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’ya gübre tesisi için tahsis edilen Filyos Vadisi’nde su ve altyapı hizmetleri için birlik kurulmasına karar verildi. Yaşam savunucuları vadinin Tosyalı’ya 49 yıllığına verilmesine karşı.

Filyos Vadisi’ni yok etmekte kararlılar
Fotoğraf: İHA

HABER MERKEZİ

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’nın şirketine tahsis edilen Filyos Vadisi’ndeki arazide içme suyu temini ve altyapı hizmeti için birlik kurulmasına karar verildi. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Zonguldak ilinde ‘Filyos Vadisi İçme Suyu ve Altyapı Hizmetleri kurulmasına 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun 4’üncü maddesi gereğince izin verilmiştir” denildi.


Birlik, Çaycuma Belediyesi’nin de aralarında olduğu üç ilçe, beş belde ve il özel idaresinin de arasında olduğu yerel yönetimlerinden oluşuyor.
Böylece doğa ve yaşam savunucularının tüm itirazlarına rağmen hayata geçirilen Zonguldak Çaycuma’daki Filyos Vadisi projesi için ilk adım atıldı.
Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) yönetim kurulu üyesi olan, kamudan milyonlarca liralık ihaleler alan ve Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen Fuat Tosyalı’nın yönetim kurulu başkanı olduğu Tosyalı Holding’e gübre üretim tesisi inşa etmesi için Filyos Vadisi 49 yıllığına tahsis edilmişti.

EŞSSİZ VADİ YOK EDİLECEK

İçerisinde Filyos Limanı, Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Serbest Bölgesi ve Serbest Bölge Gelişme Alanı'nı barındıran havza, Filyos Vadisi Projesi olarak adlandırılıyor. Filyos Vadisi Projesi’nin bir parçası olan ve 2’nci Abdülhamit’in hayali olarak lanse edilen Filyos Lima-nı’nın yapımı için yaklaşık 2 milyar 200 milyon TL har-candı. Filyos Vadisi’nde yer alan endüstri bölgesiyle beraber bu projenin toplam maliyeti 5 milyar TL’yi buldu.

Tosyalı Holding iştiraki Tosyalı Gübre Sanayi Şirketi, 29 Aralık 2021’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na “Filyos Entegre Gübre Üretim Tesisi’ni” inşa etmek için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvurusu yapmıştı.

ÇED dosyasında yer alan bilgilere göre, tesis 1 milyar 235 milyon dolara inşa edilecek. Tesisin maliyeti güncel kurla 16 milyar 500 milyon TL’yi buluyor. Gübre üretim tesisiyle yılda 1 milyon 485 bin ton gübre üretilmesi planlanıyor.

49 YILLIK TAHSİS

Gübre Üretim Tesisi’nin inşa edileceği arazi de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tahsis edildi. ÇED dosyasında, “Proje alanı için Tosyalı Gübre Sanayi A.Ş.’ye ön yer tahsisi yapılmış olup Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 49 yıllık irtifak hakkı tesis edilecektir” denildi.

Yapımına 2016 yılında başlanan Filyos Limanı'nın açılışı da 4 Haziran 2021’de Erdoğan’ın katıldığı bir törenle yapıldı. Filyos Limanı da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “çılgın proje” olarak nitelendirdiği projeler arasında.