Beko Basketbol Ligi'nde büyük maratonun sonuna geldik. Play off finaline kalmayı başaran Efes Pilsen ve Fenerbahçe Ülker bu zorlu seride kozlarını paylaşarak...

Beko Basketbol Ligi'nde büyük maratonun sonuna geldik. Play off finaline kalmayı başaran Efes Pilsen ve Fenerbahçe Ülker bu zorlu seride kozlarını paylaşarak şampiyon olan taraf olabilmek için varlarını yoklarını ortaya koyacaklar.

İki takımda normal sezonda birbirlerine karşı birer galibiyet aldıkları için o-o eşitlikle başlayacakları seride 4 galibiyete ulaşacak takım 2006-2007 sezonu şampiyonu olacak. Efes Pilsen, 12 kezle en çok lig şampiyonu olan takım unvanını elinde bulundururken, bu sezon Ülker ile sponsorluk anlaşması yapan Fenerbahçe ise tek şampiyonluğunu 1990-1991 sezonunda kazandı. Bu sezon kuruluşunun 100. yılı olması sebebi ile Fenerbahçe camiası bu sezon yaşanacak şampiyonluğa ayrı bir önem veriyor.

Her şeyden önce basketbol camiasından herkesin çok istediği bir final serisi oynanacak. Maçların zevkli geçmesi ve kamuoyunun ilgisinin en üst düzeyde olabilmesi için sezon başından beri hemen hemen herkes içten içe bir Efes Pilsen-Fenerbahçe Ülker finali hayal ediyordu. Bu sezon 100. yılını yaşayan ve müthiş bir seyirci desteğine sahip olan Fenerbahçe'nin maçları hiç kuşkusuz çok fazla ilgi çekecek ve televizyon yayınları en fazla seyirciyi ekran başına çekecektir. Tabii bunun dönüşü de çok daha fazla sponsor ve reklam geliri olarak basketbol ailesine katkı sağlayacak.

7 maç üzerinden oynanacak maçlarda başarılı olabilmek için en başta derin bir kadroya sahip olmak gerekiyor. Çünkü sürekli olarak maçlar oynanacak ve bu maçlarda oyuncularını en iktisatlı şekilde kullanabilen takımlar bu uzun maratonun sonunda daha az yıpranarak kupaya ulaşabileceklerdir.

Finale kadar gelebildiklerine göre bence iki takımda da Türkiye'nin en iyi oyuncuları oynuyor. İki takımda sahada hakları olan 4 yabancı oyuncuyu kadrolarında tutuyorlar. Bunun dışında kalan 8 oyuncu ise Türkiye'de her takımda ilk 5 içinde rahat oynayabilecek oyuncular. Fenerbahçe Ülker'in en büyük şanssızlığı sezon ortasında doping cezası sebebi ile kardo dışı kalan Kaspars Kambala'nın bu maçlarda takımda olmaması. Çünkü Fenerbahçe bu seride pota altında nispeten güçlü Efes Pilsen'e karşı bu oyuncusuna ihtiyaç duyabilir. Ancak onun yokluğunda oynayan Semih Erden ve Oğuz Savaş'ın da başarılı bir sezon geçirdiğini göz ardı etmemek lazım. Geçen sene Ülker'e şampiyonluğu getiren maçlarda Ira Clark'ın başarılı maçlar çıkardığını hatırlıyorum. Clark bu sezon Fenerbahçe Ülker forması giyiyor ve aynı performansı bu seneki seri de gösterebilir. İki takımda da maçın skorunu değiştirebilecek yıldızlar bulunuyor.

Efes Pilsen'de Andrew Nicholas, Antonio Granger, Marcus Haislip ve Cüneyt Erden her an maçın gidişatı üzerinde büyük etki yapabilecek yıldızlar. Fenerbahçe'de ise Willie Solomon, İbrahim Kutluay, Damir Mrsiç ve Mirsad Türkcan takımın en önemli kozları. Yalnız İbrahim Kutlu-ay'ın Galatasaray'la oynanan son maçta sakatlanması ve sakatlığının tam olarak geçmemesi Fenerbahçe adına büyük bir dezavantaj olacak.

Çünkü İbrahim takım içindeki lider kişiliği ve başarılı oyunu ile son haftalarda takımı taşıyan oyuncuların en başında geliyor. Olgunluk dönemini yaşayan İbrahim artık sadece kendisi için oynamıyor takım için elinden gelen her şeyi yapıyor ve takımını bir kaptan olarak en iyi şekilde motive etmesini biliyor.