Türkiye’nin olası Suriye operasyonuyla ilgili tartışmalar sürüyor.  Konuya ilişkin İngiliz Financial Times gazetesinde yer alan bir analizde, operasyon hedefinin ABD, Rusya ve İran'dan gelen itirazlar sonrası azaldığı ifade edildi.

Financial Times: Türkiye'nin Suriye'ye operasyon olasılığı azaldı
Fotoğraf: Depophotos

Londra merkezli Financial Times gazetesinde, Türkiye’nin Suriye'nin kuzeyine gerçekleştireceği olası bir operasyonun olasılığının azaldığına ilişkin bir analize yer verildi.

Suriye'nin kuzeyine operasyon düzenleneceğine dair çok az işaret olduğu kaydedilen analizde, operasyon ihtimalinin Rusya, İran ve ABD'nin operasyona karşı çıkan açıklamalarda bulunmasından sonra azaldığı değerlendirmesi yapıldı.

'OPERASYON OLASILIĞI GEÇEN AY DAHA YÜKSEKTİ'

Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu yetkilisi Mahmud Alito Türkiye’nin bölgeye yeni bir operasyon olasılığının geçen ay daha yüksek olduğunu kaydetti.

Öte yandan bölgede son dönemde huzursuzluğun arttığına dikkat çeken 26 yaşındaki Esma adındaki Suriyeli bir kadın da "Birçok kişi Türkiye'nin kendi çıkarları için burada olduğunu biliyor" ifadelerini kullandı. Esma, yine de Türkiye’nin ayrılmasının bölgede 'korkuya yol açacağını' söyleyerek "Türkiye bizim için tek seçenek" diye ekledi.

'TÜRKİYE, 50 BİNDEN FAZLA SURİYELİ SAVAŞÇI EĞİTİYOR'

Analizde görüşlerine yer verilen Türkiye'den bir gümrük yetkilisi ise her gün Öncüpınar sınır kapısından 300 Türkiyeli işçi, yaklaşık 200 kamyon aracının geçtiğini söyledi. Yaklaşık üç yerleşim bölgesinde 2 milyon Suriyelinin bulunduğuna dikkat çekilen analizde, Türkiye'nin gözetimi altındaki üç bölgede Suriyeli çocukların okullarda ikinci dil olarak Türkçe öğrendiği, Türkiye'den elektrik tedariği yapıldığı ve hastanelerinin inşa edildiği, para birimi olarak Türk Lirası’nın kullanıldığı, Türkiye'nin devlet posta servisi PTT'den bölgelerdeki işçilerin maaşlarının ödendiği gibi izlenimlere de yer verildi.

Haberde, "Türkiye 50 binden fazla Suriyeli isyancı savaşçıyı eğitiyor, maaşlarını ödüyor" ifadeleri kullanıldı.

ANKARA'DAN OPERASYON SİNYALİ GELMİŞTİ

26 Mayıs'ta gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) sonuç bildirgesinde "Güney sınırlarımızda icra edilen ve edilecek harekatların komşularımızın toprak bütünlüğünü hedef almadığı, milli güvenlik ihtiyacının gereği olduğu belirtilmiştir" ifadeleriyle yeni bir askeri harekatın sinyali verilmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da 'Suriye'ye operasyon' gündemine ilişkin yaptığı açıklamada, "Ülkemizi korumak ve kollamak için bazı müdahaleler yapmak mecburiyetinde olduğumuzu görüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.