Sayıştay’ın denetleyemediği Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki İstanbul Finans Merkezi’nde yapılacak işlemlerde şirketlere büyük vergi istisnası sağlandı.

Finans merkezi kıyağı
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki İstanbul Finans Merkezi’nde (İFM) faaliyet yürüten şirketlere çok sayıda vergi istisnası ile indirimi geldi. İFM’nin yönetilmesine dair hükümler ile faaliyetlere dair teşvik, indirim, istisna ve muafiyetleri düzenleyen yasa yayımlandı. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan kanuna göre, finansal hizmet ihracatı niteliğindeki kazançlara yüzde 75 kurumlar vergisi muafiyeti sağlanacak. İFM’de ofis alanında faaliyet göstermek üzere katılımcılara, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından katılımcı belgesi verilecek. Yurtdışında yerleşik kişilere sundukları finansal hizmetler, ihracat sayılacak. Yasa kapsamında, katılımcı belgesi alan finansal kuruluşlar tarafından İFM’de gerçekleştirilen finansal hizmet ihracatı niteliğindeki faaliyetler kapsamında elde edilen kazançların yüzde 75’i kurumlar vergisi matrahının tespitinde, kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından indirilecek. Yasaya eklenen geçici maddeye göre, bu oran, kurumların 2022 ila 2031 yılları vergilendirme dönemlerine ait kurum kazançları için yüzde 100 olarak uygulanacak.

DAMGA VERGİSİNDEN MUAF

İşlemler ile bu işlemler nedeniyle alınan paralar banka ve sigorta muameleleri vergisinden, faaliyetlere ilişkin işlemler her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kâğıtlar damga vergisinden muaf tutulacak. Bu finansal kuruluşların İFM’de istihdam ettiği personele ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin; yurtdışında en az 5 yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde yüzde 60’ı, yurt dışında en az 10 yıllık mesleki tecrübeye sahip kişilerde ise yüzde 80’i gelir vergisinden muaf olacak.

• İFM’de yer alan taşınmazların kiralanmasına dair işlemler her türlü harçtan ve damga vergisinden muaf tutulacak.

• En az 3 ülkede aktif olarak faaliyet gösteren katılımcıların bölgesel hazine ve finansal yönetim merkezleri hakkında da bu hükümler uygulanacak.

• Katılımcı belgesi almış finansal kuruluşların İFM’de bulunan merkez ve şubelerinden, alınması gereken finansal faaliyet harçları, 5 yıl süreyle alınmayacak.