"Fındığımızdan vazgeçmeyeceğiz"

Volkan ATEŞ

Bölgede yapılan sondaj çalışmalarına karşı mücadele eden Ordu’nun Ünye ilçesinin Üçpınar köylüleri basın açıklaması yaptı. Sondaj çalışmalarının sürdüğü 13 gün boyunca aralıksız mücadele ettiklerini belirten bölge halkı, yaşananları anlattı.

“300 yıldır acısıyla tatlısıyla bu topraklarda dişimizi tırnağımıza takarak, toprağı tırnaklarımızla kazıyarak bugünlere ulaştık” sözleriyle başlayan açıklamada, “12 Eylül günü MTA ve Orman İşletme araçlarının köyümüze sıkça gelmesi üzerine, köylüler olarak, yetkililerden bilgi almak istedik. Gelen belgelerde 49 sondaj yapılacağı, sondajı MTA’nın yapacağı, yapılan aramanın betonoit olduğu yazılıydı” denildi.


GECEYİ NEZARETTE GEÇİRDİK

3 Ekim günü sondaj ekiplerinin bölgeden çıkartıldığını ancak 27 ekimde 250’yi aşkın kolluk kuvvetiyle birlikte yeniden geldikleri belirtilen açıklamada, “Köylerini savunan bizlere, biber gazı ve cop kullanılarak sert şekilde müdahale etti. Ters kelepçeyle 10 kişi gözaltına alınmaya çalışıldı. 28 Ekim günü sondaj makinası ve Jandarma önünde oturma eylemine geçen köylülere çevik kuvvet polisleri ve jandarmalar bir kez daha sert şekilde müdahale etti. 20 köylümüz ters kelepçe vurularak gözaltına alındı. 6 kişiye işlem yapılmadan bırakıldı. 14 köylümüz geceyi nezarethanede geçirdi. Gün içerisinde savcılığa sevk edildiler” denildi.

DİRENİŞİMİZ SÜRECEK

9 Kasım günü jandarma ve sondaj makinelerinin bölgeden ayrılığı belirtilen açıklanın devamında şu ifadelere yer verildi: “13 gün yaşam alanlarımızı, geleceğimizi savunduk. Sondaj ekiplerinin ve jandarmanın köyümüzden çekilmesinden kaynaklı bundan sonra süreci büyük bir titizlikle takip edecek, hukuki işlemlerimize devam edeceğiz. 13 gün değil 13 yıl geçse de direnişimizden, yaşam alanlarımızdan, fındığımızdan vazgeçmeyeceğiz.”