Maden için yapılmak istenen sondaj faaliyetine direnen Ünye halkına dava açıldı. İddianamede yurttaşların, madenin çevreye zarar vereceğine ilişkin yapılan ‘yalan ve yanlış’ haberlerin etkisiyle bir araya geldiği öne sürüldü.

Fındığına sahip çıkanlar yargılanacak

Gökay BAŞCAN

Fındığıyla ünlü Ordu Ünye’de maden faaliyetleri için yapılmak istenen sondaja karşı direnen 15 kişiye dava açıldı. Yaşam savunucuları ‘mala zarar verme, kanunlara uymamaya tahrik ve görevi yaptırmama’ suçlarından yargılanacak. İddinamede “... özellikle kötü niyetli kişilerin sosyal medyada olay yerinde maden araması yapılacağı, çevreye ve doğaya zarar verileceği yönündeki yalan, yanıltıcı ve yayın yapmalarının verdiği etkiyle saat 10.30 sıralarında çevreden toplanan yaklaşık 100-150 kişilik yerel halkın, sondaj sahasına gelerek çalışmalara engel olmak istediği” ifadeleri yer aldı.

Geçen Ağustos ayında, Planson İmar Planlama Sondajcılık LTD. ŞTİ. tarafından Ordu’nun Ünye ilçesi Üçpınar köyünde yapılmak istenen sondaja karşı bölge halkı büyük bir direniş sergiledi. Birçok kez sondaj makineleri bölgeden uzaklaştırılan yurttaşlar polis ve jandarma ablukası altına alındı. Çıkan arbede sonucu biber gazı ve copa maruz bırakılan yurttaşlar gözaltına alındı.

findigina-sahip-cikanlar-yargilanacak-835677-1.

DEVLET ŞİRKETİ SAVUNDU

Gözaltına alınan 15 kişi hakkında çeşitli suçlardan dava açıldı. Dava açılanlardan Yaşar Öztürk, mağdur olanın şirket değil kendileri olduğunu belirtti. Devletin bir şirket için bölgeyi abluka altına aldığını hatırlatan Öztürk, “Bahçelerimize gidip çalışamadık. Devlet halkına karşı şirketini savundu” diye konuştu.

Kanser hastası olan ve bu süreçte tedavisini İstanbul’dan Samsun’a aldırdığını belirten Kesim Bozkurt ise şöyle konuştu: Şaşkınız bize neden dava açıldı anlamak zor. 10 yıl ömrüm varsa 5 yıl yaşarım yine topraklarımızı vermeyiz. Canımız pahasına savunacağız. Yaşam alanlarımızı korumak için elimizden geleni yapacağız.”