Fındık fiyatı en az 28,5 TL olmalı

HABER MERKEZİ

DİSK Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, fındıkta yine oyunların döndüğünü söyledi. Bakan Pakdemirli’nin Ordu’da fındık rekoltesini açıklamasının taban fiyatı baskılama amacı taşıdığını belirten Aslan, fındık fiyatının en az 28,5 TL olması gerektiğini kaydetti.

Ordu’da 19 Mayıs Gazeteciler Derneği’ni ziyaret eden Aslan, burada düzenlediği basın toplantısında, fındık hasadı öncesi yaşanan gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin geçen hafta Ordu’da fındık rekoltesini 665 bin ton olarak açıkladığını hatırlatan Aslan, şunları kaydetti:

Pakdemirli, Karadeniz köylüsünün fındık üretim maliyeti ve fındık fiyatı yerine sadece rekolte açıkladı. ‘Fındık fiyatı için bir beklentiniz olmasın, onu Cumhurbaşkanı açıklayacak’ dedi ve gitti. Bakan, açıkladığı rekolte ile tıpkı aracı ve ihracatçılar gibi ‘rekolte çok, fındığı alan yok, o nedenle de fiyat beklentiniz olmasın’ demiş oldu. Bakanın açıklamış olduğu fındık rekoltesinin, taban fiyatı baskılamaya dönük bir açıklama olarak görülmesi gerekir. Fındık rekoltesi üzerinden üretici köylünün fındığının fiyatının baskılanmasına son verilmelidir.”

Fındık fiyatının, maliyet +yüzde 25 kâr+ yüzde 25 insanca yaşam payı üzerinden hesaplanması gerektiğini vurgulayan Aslan, “Buna göre fındık fiyatı en az 28,5 TL olarak belirlenmelidir. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) randevu adı altında kota ve kontenjan uygulamadan fındık getiren her üreticinin fındığını almalıdır. Üretici tüccarın insafına terk edilmemelidir” dedi.