Hükümetin tarım politikalarının fındık üreticilerini vurduğunu hatırlatan SOL Parti, Fatsa’da ‘Fındıkta sömürüye son’ buluşmasına hazırlanıyor. Yapılan açıklamada, taban fiyatın en az 70 TL olması gerektiği vurgulanıyor.

SOL Parti'den Fatsa'da 'fındıkta sömürüye son' mitingi
SOL Parti, geçen yıl Trabzon'da düzenlediği mitingde de fındıkta sömürüye dikkat çekti. (Fotoğraf: BirGün)

Haber Merkezi

“Fındıkta sömürüye son” diyen SOL Parti, iktidarın tarım politikalarına karşı mücadeleyi yükseltiyor. 24 Temmuz’da Ordu’nun Fatsa ilçesinde bir buluşma gerçekleştirecek olan parti, acil taleplerini sıralarken bölge halkını da sözünü söylemesi için düzenlenecek etkinliğe çağırdı.

SOL Parti’den yapılan açıklamada, “Bu yıl gübreye yüzde 300’ün üzerinde, mazota yüzde 250’inin üzerinde zam geldi. İğneden ipliğe her şeye her gün zam yapıldı. Köylüler artık üretemiyor, geçinemiyor” denildi. Üretenlerin haklarını almak için Fatsa’dan başlayarak ülkenin her yanında adım adım mücadeleyi örgütleyeceğini duyuran partinin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde 400 bin kişi geçimini Fındıktan sağlamaya çalışıyor. Ancak artık geçinmek mümkün değil. AKP iktidarı fındıkta büyük bir yıkım yarattı! İktidara geldiği 2002’den başlayarak, IMF ve Dünya Bankası politikalarına bağlı olarak Fiskobirlik’i tasfiye etti. AKP iktidarı döneminde fındık taban fiyatı askeri ücret oranında dahi arttırılmadı. Devletin fındıktaki tüm rolü ortadan kaldırılarak meydan tefecilere ve en büyük tefeci emperyalist tekel Ferrero’ya bırakıldı. Türkiye, dünyadaki her 4 fındığın 3’ü üretse de fındık üreticileri her geçen gün daha çok kaybetti. Tefeciler ve emperyalist tekeller ise her gün daha fazla kazandı. Üreticiden 1’e alıp 3’e satan bu tekeller fındık üreticilerini amansızca sömürdüler" denildi.

findikta-somuruyu-sona-erdirecegiz-1037332-1.

findikta-somuruyu-sona-erdirecegiz-1037331-1.

ARTIK YETER!

Açıklamanın devamında “Fındıkta sömürüye son! İnsanca yaşamak için fındık taban fiyatı en az 70 lira olmalıdır! Hakkımızı aramak için 24 Temmuz’da Fatsa’da Fındık Mitingi’nde buluşuyoruz!” siyen SOL Parti köylünün acil taleplerini ise şöyle sıraladı:

•Fındık taban fiyatı en 70 lira olmalı, hemen açıklanmalıdır.
•Ferrero ve emperyalist tekellerin faaliyetlerine son verilmelidir.
•Sözleşmeli çiftçilik uygulamasının önünü açacak, toprak satışını zorunlu kılacak yasalar kaldırılmalıdır.
•Kooperatifleşme teşvik edilmeli, Fiskobirlik ve kooperatifler üreticinin doğrudan yönetimlerine katılacağı, söz ve karar hakkına sahip olacağı bir biçimde demokratikleştirilmelidir.
•Fındık üreticisinin örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalı, fındık üreticileri sosyal haklara kavuşturulmalıdır.
•Fındık işçilerinin emeğinin karşılığını alacağı insanca yaşam ve sosyal haklar temelinde ücret belirlenmelidir.

findikta-somuruyu-sona-erdirecegiz-1037321-1.