Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükelçiler için verdiği 'istenmeyen kişi' talimatının üzüntü verici bir durum olduğunu söyledi. Türkiye'de yetkililerle temas halinde olduklarını belirten Marin, "AİHM kararlarına saygı gösterilmesinin ve bunlara uyulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin: Erdoğan'ın açıklaması üzüntü verici

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın büyükelçiler için verdiği 'istenmeyen kişi' talimatını değerlendirdi. Marin, "AİHM kararlarına saygı gösterilmesinin ve bunlara uyulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Erdoğan'ın 10 ülkenin büyükelçisi için verdiği 'istenmeyen kişi' talimatına ilişkin tepkiler gelmeye devam ediyor. Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Erdoğan'ın talimatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Devlet televizyonu YLE'de açıklamalarda bulunan Marin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarına saygı duyulması gerektiğini söyledi.

"Bu çok üzüntü verici bir durum" diyen Marin, "AİHM kararlarına saygı gösterilmesinin ve bunlara uyulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz; dolayısıyla bu insan hakları aktivistinin serbest bırakılması çağrısı yaptık" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de yetkililerle temas halinde olduklarını belirten Marin, herhangi bir sonuca varmadan önce Ankara'dan daha fazla bilgi gelmesini beklediklerini belirtti.

NE OLMUŞTU?

18 Ekim’de Osman Kavala’nın tutukluluğunun dördüncü yılı nedeniyle ABD, Fransa, Almanya, Hollanda, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Kanada ve Yeni Zelanda’nın imzaladığı ortak bir açıklama yayımlandı. Açıklama, ABD, Almanya ve Kanada başta olmak üzere bazı ülkelerin Ankara’daki büyükelçiliklerinin sosyal medya hesaplarında da paylaşılmıştı.

Açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

"Bugün, Osman Kavala’nın tutukluluğunun başlamasının 4. yıl dönümü. Daha önce verilen beraat kararının ardından farklı davaların birleştirilmesi ve yeni davaların açılması yoluyla davasında süregelen gecikmeler, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve Türk yargı sisteminin şeffaflığına gölge düşürüyor.

Kanada, Fransa, Finlandiya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç ve Amerika Birleşik Devletleri büyükelçilikleri olarak birlikte, Türkiye’nin uluslararası yükümlülükleri ve iç hukukuyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye’ye çağrıda bulunuyoruz."

Açıklamanın ardından, 10 ülkenin Ankara büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmıştı. Salı günü büyükelçiler dışişleri bakanlığına gittikten sonra Bakanlık’tan yapılan açıklamada, 'büyükelçilerin uyarıldığı' belirtilmişti.

21 Ekim’de 10 ülkenin Ankara Büyükelçilerinin Osman Kavala’nın serbest bırakılması yönündeki açıklamaları sorulduğunda Erdoğan, "Bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz" demişti.

Erdoğan, büyükelçilerin ‘istenmeyen kişi’ ilan edilmesi için Dışişleri Bakanı’na talimat verdiğini açıklamıştı.