İsveç ile birlikte NATO’ya girmek isteyen ancak Türkiye’nin direnciyle karşılaşan Finlandiya’nın Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, “NATO üyeliği konusunda Türkiye ile olan sorunları çözeceğimize eminim” açıklamasında bulundu. İsveç ve Finlandiya heyetleri, NATO üyelik başvurularını görüşmek için haftaya Ankara’ya gelecek.

Finlandiya Cumhurbaşkanı’dan NATO açıklaması: Türkiye ile olan sorunları çözeceğiz

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, ülkesinin NATO üyeliği ve Türkiye’nin buna soğuk yaklaşmasıyla ilgili açıklama yaptı.

İsveç Parlamentosu’na hitaben yaptığı konuşmada Niinisto, “NATO üyeliği konusunda Türkiye ile olan sorunları çözeceğimize eminim” dedi.

Niinisto, daha önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin tavrının ‘kafa karıştırıcı’ olduğunu belirtmişti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen ay yaptığı bir görüşmeyi hatırlatan Finlandiya Cumhurbaşkanı, “Erdoğan ile yaklaşık bir ay önce telefon görüşmesi gerçekleştirdim. Benden önce inisiyatif aldı ve ‘NATO’ya başvuruyorsunuz ve biz bunu olumlu değerlendiriyoruz’ dedi. Kendisine teşekkür ettim. Yani anlayacağınız kafam biraz karıştı. Sanırım net bir yanıta ihtiyacımız var. Erdoğan ile dile getirdiği problemlerle ilgili görüşmeye hazırım” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğine olumsuz baktığını söylemesinin ardından, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kapıyı kapatmadıklarını belirterek, “Bizim beklentimiz NATO müttefiklerimizden ve diğer ülkelerden, Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit teşkil eden PKK, FETÖ, DHKP-C gibi terör örgütlerine karşı açık, net tavır almaları ve bunu eylemle net şekilde ortaya koymalarıdır” mesajı vermişti.

İsveç ve Finlandiya heyetlerinin, NATO üyelik başvurularını görüşmek için 23 Mayıs Pazartesi günü Ankara’ya gelmesi bekleniyor.

STOLTENBERG: TÜRKİYE’NİN ENDİŞELERİ GİDERİLMELİ

İki ülkenin NATO’ya girme isteği, Türkiye’nin direnci nedeniyle ittifak içinde kriz yarattı.

Dün gece sosyal medya hesabından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, görüşmede Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine başvurma kararlarının ele alındığını belirtti, “Türkiye değerli bir müttefik ve güvenlik endişeleri giderilmeli” dedi.

‘Böyle bir zamanda birlikte olunması gerektiğini’ savunan Stoltenberg, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi yaptığını da aktardı.

ABD: TÜRKİYE’NİN POZİSYONUNU NETLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Jack Kirby’nin basın toplantısında da bu konu gündeme geldi.

Bir gazetecinin, “PKK, ABD ve neredeyse bütün NATO üyeleri tarafından terör örgütü olarak biliniyor. İsveç’in bu anlaşmayı sağlamak adına PKK’ye karşı hamle yapmasını önerir misiniz” sorusu üzerine Kirby şu yanıtı verdi:

“Bu, Savunma Bakanlığı’nın yanıtlayabileceği bir konu değil. Türkiye’nin pozisyonunu halen netleştirmeye çalışıyoruz. Türkiye değerli bir NATO müttefiki. Üstelik henüz ne İsveç ne de Finlandiya resmi olarak NATO üyelik başvurusunu yapmadı.”

Sözcü Kirby ayrıca, “Burada bir süreç var ve bence bu süreçten bir çözüme ulaşacağız. Fakat bizim buradan Pentagon’dan başka bir ülkenin dış politikasını yönlendirmek bize düşmez” ifadesini kullandı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Çarşamba günü ABD'li mevkidaşı Antony Blinken'la “Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması” kapsamında görüşmesi planlanıyor.

RUSYA KARŞI ÇIKIYOR

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasına karşı en sert tutumu alan ülke ise Rusya.

16 Mayıs’ta konuyla ilgili bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya ile İsveç’in NATO’ya üye olma kararlarına ilişkin, “Bizim bu ülkelerle sorunumuz yok, İttifak'a üyelikleri bize tehdit yaratmayacak, fakat karşı reaksiyonumuza yol açacak” dedi.

Putin, NATO'nun genişlemesinin bir problem olduğunu ve bunun tamamen ABD çıkarına olduğunu belirtti.

İsveç ve Finlandiya ile bir problemlerinin olmadığını dile getiren Putin, NATO altyapısının bu iki ülkeye yerleşmesine ‘bir cevap, bir tepki’ vereceklerini söyledi.

ÜYE OLMAK İSTEDİKLERİNİ AÇIKLADILAR

Pazar günü Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinisto, resmi olarak NATO üyeliğine başvuracaklarını açıklamıştı.

İsveç Başbakanı Magdalena Andersson da Pazartesi günü hükümetinin NATO üyeliği için resmi başvuruda bulunma kararı aldığını duyurmuştu.