2017 ve 2018 yıllarındaki pilot uygulamaya katılan 81 kişiyle yapılan derinlemesine görüşme sonucunda araştırmacılar, deneyimlerde büyük farklar olmasına karşın, temel gelir alanlarda kontrol grubuna katılanlara kıyasla yaşam memnuniyetinin daha yüksek olduğu ve daha az depresyon, üzüntü ve yalnızlık deneyimlediklerini raporladılar

Finlandiya’dan pilot uygulama sonucu: Evrensel temel gelir, daha yüksek yaşam tatmini sağlıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Evrensel temel gelir uygulaması, pandeminin yarattığı belirsizlik ortamında yeniden kamuoyunun ilgisini çekmeye başladı. Helsinki Üniversitesinden araştırmacılar, Finlandiya’nın 2017 ve 2018 yıllarında hayata geçirdiği pilot uygulamanın katılımcılar üzerindeki etkilerine dair bir araştırma gerçekleştirdi.

Avrupa’nın ilk ulusal, hükümet destekli pilot uygulaması kapsamında ülke çapında 2000 rastgele seçilmiş işsize düzenli olarak aylık 560 Avro gelir sağlanmıştı. Araştırmacılar, proje kapsamında geliri alanlar ve kontrol grubu arasındaki farkları ve temel gelirin insanlar üzerindeki etkilerini değerlendirdi.

Araştırma, temel geliri alanların refah, özgüven ve yaşam tatmini açısından olumlu yönde etkilendiği ortaya koydu.

Guardian’ın haberine göre araştırmacılar; “Temel gelir alanların, kontrol grubuna göre yaşam tatminlerinin daha yüksek olduğu, daha az zihinsel yük deneyimledikleri ve aynı zamanda daha olumlu ekonomik refah algısı geliştirdikleri” sonucunu çıkardı.

DAHA AZ DEPRESYON, DAHA AZ ÜZÜNTÜ, DAHA AZ YALNIZLIK...

2017 ve 2018 yıllarındaki pilot uygulamaya katılan 81 kişiyle yapılan derinlemesine görüşme sonucunda araştırmacılar, deneyimlerde büyük farklar olmasına karşın, temel gelir alanlarda kontrol grubuna katılanlara kıyasla yaşam memnuniyetinin daha yüksek olduğu ve daha az depresyon, üzüntü ve yalnızlık deneyimlediklerini raporladılar.

Araştırmacılar aynı zamanda özellikle çocuklu aileler gibi belli başlı kategorilerde pilot uygulamanın istihdam üzerinde hafif pozitif etkisi olduğuna dikkat çektiler.

Araştırmayı yöneten Prof. Helena Blomberg-Kroll, “Bazı katılımcıların, yetiştikleri alanda hala iş imkanı olmadığı için, temel gelirin üretkenliğe sıfır etkisi olduğunu belirttiklerini; ancak diğerlerinin ise temel gelir sayesinde daha önceden kaçındıkları düşük ücretli işlerde çalışmaya daha hazır hissettiklerini” söyledi.

Blomberg-Kroll, görüşmelerde öne çıkan kimi önemli noktaları şu şekilde değerlendirdi: “Bazıları temel gelirin onlara işsiz kalmadan önceki yaşamlarına geri dönme imkanı sağladığını söylerken, diğerleri ise temel gelirin onlara düşük gelirli güvencesiz işlere hayır deme gücü verdiğini, dolayısıyla bağımsızlık duygusunu arttırdığını söyledi.”

HAYALLERİNİ DENEME VE GERÇEKLEŞTİRME İMKANI SAĞLIYOR

Blomberg-Kroll, projenin aynı zamanda bazı katılımcılara “hayallerini deneme ve gerçekleştirme imkanı” verdiğini ve “temel gelirin sağladığı güvencenin katılımcıların daha anlamlı şeyler yapmalarına imkan sağladığını” vurguladı.

Pilot uygulamanın etkilerine dair yapılan bu araştırma, koronavirüs krizinin dünya çapında yarattığı yıkıcı ekonomik sonuçlar arasında sonuçlandı. İşsizliğin ciddi bir şekilde arttığı bir bağlamda evrensel temel gelir yeniden ilgi uyandırmaya başladı.

Papa bir konuşmasında “evrensel temel geliri değerlendirmenin vakti gelmiş olabilir” demişti.

İspanya Hükümeti geçen ay ülkedeki en fakir bir milyon kişiye “mümkün olduğunca kısa zaman içinde” temel gelir sağlayacağını söylemişti.
İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, bu hafta virüs ve virüsün ekonomik sonuçlarının kendisine “bu fikrin (evrensel temel gelir) vaktinin geldiğini düşündürdüğünü” söyledi.

Kaynak: Guardian