Finlandiya'da komünistler hükümetin savaş uçaklarını yenileme kararıyla ekonomik krizin derinleştiğine dikkat çekiyor. Yoksulluğun giderek arttığını belirten SKP lideri, ülkede iklim mücadelesinin gerilemesi ve aşırı sağcı grupların giderek artması üzerine uyarıda bulunuyor.

Finlandiya dışarıdan göründüğü gibi değil

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finlandiya Komünist Partisi (SKP) Başkanı Juha-Pekka Väisänen, Sosyal Demokrat Partili Sanna Marin başbakanlığındaki hükümetin Covid-19'a karşı kararlarını da içeren tartışmalı politikalarını anlattı. Sosyalist yayın Peoples Dispatch'e konuşan Väisänen, "Sanna Marin liderliğindeki hükümet, kesinlikle Juha Sipila'nın (2015-2019) önderlik ettiği kemer sıkma politikalarına dayalı hükümetten farklı. Marin birçok seçmene umut veriyor. Ancak koalisyon hükümetindeki tüm partiler, neoliberal piyasa ekonomisinin mantığını kabul ediyor" diyerek yoksulluğun arttığını ve bunun mevcut politikalarla önlenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

AŞIRI SAĞ YÜKSELİŞTE

"Pandemi Döneminde ekonomik dalgalanmanın yanı sıra sağcı söylemler tehlikeli ölçüde popülerleşti" diyen Väisänen, ülkede sağcıların giderek taraftar kazandığını şöyle anlattı: "Milliyetçi Gerçek Finler Partisi şu anda Finlandiya'daki en popüler partilerden biri. Açık bir anti-komünizm ve faşizm yanlısı ideolojiyi benimseyen Mavi-Siyah Hareketi (Sinimusta-liike) parti kurma hedefini duyurdu." "Ne yazık ki iklim mücadelesinin de gerilediğini söyleyebiliriz" diyen Väisänen, mücadele hedeflerini ise "Neoliberalizme ve büyük işletmelere karşı kızıl-yeşil işbirliğini bir araya getirmeye çalışıyoruz. Altı saatlik bir iş günü ve temel güvenlik için de mücadele etmeye ve çevre kriziyle başa çıkmaya çağırıyoruz" sözleriyle açıkladı.

***

Silahlanma bütçesi krizi derinleştirdi

Finlandiya hükümetinin yeni savaş uçakları satın alımları ülkede ekonomik daralma yarattı. SKP lideri Väisänen, Covid-19 krizinin ortasında alınan bu kararın sonuçlarının yurttaşların gelirine yansıdığını ifade etti. Väisänen, söz konusu karara neden karşı çıktıklarını şu şekilde açıkladı: "Parlamento, Sanna Marin hükümetine eski hava savaşçılarının yerine yeni HX avcı uçakları satın alma yetkisi verdi ve 9,4 milyar avroluk bütçe aralık ayında onaylandı. Yeni hava savaş uçakları satın almak Finlandiya'yı NATO'ya yaklaştırdı ve ekonomik krizi derinleştirdi. Halbuki aynı savaşçılar ile 20 yıl daha uçardık. Herhangi bir yabancı güçle savunma ittifakına ihtiyacımız yok. Finlandiya barış hareketi, yeni silah anlaşmalarına ve hava savaşçısı anlaşmasına karşıdır, kasıtlı olarak yeni düşmanlar yaratmamalıyız."