Finlandiya’nın ahşap uydusu, bu yıl içinde uzaya gönderilebilir

Kulağa absürt gelecek olsa da Finlandiyalı Arctic Astronautics şirketi bu yıl sonuna kadar uzaya ahşap bir uydu göndermeyi planlıyor.

'WISA Woodsat' olarak adlandırılan kontrplaktan yapılma bu mikro uydu, bu hafta bir hava balonu yardımıyla yerden yaklaşık 32 km yukarı uçuruldu. Bu, şirketin uydunun kontrplak yapısının uzay şartlarında nasıl dayanacağını görmesi için yapılan bir deneme uçuşuydu.

ABD merkezli dijital medya şirketi Mashable'ın haberine göre, uzaydaki yolculuğunun sonradan izlenebilmesi için uyduya bir selfie çubuğuyla Avrupa Uzay Ajansı tarafından tahsis edilen bir sensör de eklendi.

Sadece dört inç çapındaki Woodsat uydusu, yine Finlandiya merkezli ormancılık şirketi UPM Plywood tarafından üretildi.

Uyduda kullanılacak kontrplak bir vakum odasında vakumlandıktan sonra atmosferin dışına çıkıp reaktif oksijenle temas ettiğinde bozulmaması için alüminyum oksit tabakasıyla kaplandı.

Woodsat'ın bu ilk deneme uçuşu, onu yukarı çıkaran balon patlayıncaya kadar, yani neredeyse üç saat sürdü. Bu tür mikro uydular normalde basit radyo iletişimi için yapılıyor ve dünyanın dört bir yanından mesaj alıp göndermede kullanılıyor.

Uydu yapımında kontrplak kullanmanın, alüminyum veya çelikle kıyaslandığında gelecekte daha sürdürülebilir bir alternatif olarak karşımıza çıkabileceği belirtiliyor.