Finlandiya Savunma Bakanı Ankara’ya geliyor
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO’ya katılmak isteyen Finlandiya’nın Savunma Bakanı Antti Kakikkonen ile perşembe günü Ankara’da bir araya gelecek. Görüşmede, ikili savunma ve güvenlik konularının yanı sıra Finlandiya’nın NATO üyeliği sürecinin de ele alınması bekleniyor.

Görüşme öncesinde Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakan Akar, Türkiye’nin NATO’nun açık kapı politikası ile ilgili bir sıkıntısının olmadığını ama Türkiye’nin hassasiyetlerine saygı gösterilmesi gerektiğini belirtti. NATO’nun bir güvenlik örgütü olduğunu aktaran Akar, “NATO’nun en büyük mücadele alanlarından biri terörizm. Terörizm şu anda tüm ülkeler için ciddi bir problem. Birden fazla terör örgütü ile mücadele eden tek ülke Türkiye. Bunun görülmesi, bu konuda yaptıklarımızın farkındalığının artırılması gerekir” ifadelerini kullandı.

Haziran ayında Madrid Zirvesi sırasında İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine yönelik imzalanan üçlü memorandumu da hatırlatan Akar, “Memorandum açık. İsveç ve Finlandiya tarafından imza altına alınan taahhütler var. Biz bunların yerine getirilmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Bu memorandumun bir son değil bir başlangıç olduğuna dikkati çekiyoruz. Bunların yapılmasının ardından TBMM kararını verecek” diye konuştu.

NATO görüşmeleri için önceki gün ABD’ye giden Finlandiya Savunma Bakanı Kaikkonen ise burada gazetecilerin "ABD, Türkiye’yi ikna etmek ve süreci hızlandırmak için Finlandiya ve İsveç’e arka planda destek sağlayabilir mi" sorusuna, “Anladığım kadarıyla ABD de dâhil olmak üzere bazı NATO ülkelerinden Türkiye’ye hızlı bir şekilde onaylanması için bir istek var. Tam olarak hangi tartışmaların yapıldığını bilmiyorum. ABD, Finlandiya’nın makul bir süre içinde NATO’ya katılmasını istiyor" sözleriyle yanıt verdi. Kaikkonen ayrıca Türkiye’nin onay vermemesi halinde Finlandiya’nın NATO’ya üye olamayacağını da ifade etti.

DAHA AZ PROBLEMİMİZ VAR

Ankara’da resmi temaslarda bulunan Romanya Dışişleri Bakanı Bogdan Aurescu’yla bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Romanyalı mevkidaşı ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlediği basın açıklamasında Finlandiya ve İsveç’İn NATO üyelikleri hakkında konuştu. Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine ilişkin, "Türkiye olarak biz NATO’nun genişlemesini her zaman destekledik. Biz NATO’nun genişlemesine karşı değiliz, ama maalesef bu iki ülkede terör örgütleri destek buluyor" dedi.

Akar gibi Madrid’de imzalanan üçlü mutabakata atıfta bulunan Çavuşoğlu, İsveç’in Türkiye’ye yönelik silah ambargosunu kaldırdığını duyururken Finlandiya’dan henüz böyle bir adım gelmediğine dikkat çekti. Dışişleri Bakanı, "İki ülke arasında uygulamada bir ayrım yapmıyoruz. Bizim Finlandiya ile daha az problemimiz var. İsveç’in daha somut atması gereken adımlar var" diye konuştu.