Finlandiyalı sanatçı Antti Laitinen, Zarastro Art’ta

Güncel sanatın tüm yönlerini kapsamak hedefiyle, çeşitli ülkelerden, farklı disiplinlerden önde gelen sanatçıların fiziki ve dijital üretilen çalışmalarını göstermek üzere geçtiğimiz mayıs ayında yola çıkan dijital sanat platformu Zarastro Art, yeni sezonu Finlandiyalı ünlü sanatçı Antti Laitinen’in ‘Coalescing with Nature’ isimli sergisiyle açıyor.

Zarastro Art, çevrimiçi olarak görülebilen yeni sergisinin yanı sıra Laitinen ve platformdaki diğer sanatçıları tanıttığı seçkisiyle geçtiğimiz hafta 17.Contemporary İstanbul’da yer aldı.

Coalescing with Nature, Laitinen’in mekâna özgü kavramsal ve performatif pratiğini yansıtan toplam 14 fotoğraf, video ve heykelden oluşuyor. Sanatçı, doğadan topladığı unsurları yoğun el emeği harcayarak önce parçalıyor, sonra yeniden bir araya getiriyor ya da yeni formlar oluşturuyor. Sunulan çarpıcı eserlerin sanatçı tarafından yaratıldığı ya da doğal bir olay sonucu oluştuğu ilk bakışta fark edilemiyor.

finlandiyali-sanatci-antti-laitinen-zarastro-art-ta-1068171-1.

Laitinen, sadece ortaya çıkan son işi göstermenin ötesinde, üretim sürecini de paylaşarak doğanın dayanıklılığına ve kırılganlığına eşzamanlı vurgu yapıyor, dünyanın iklim kriziyle boğuştuğu günümüzde izleyicisiyle ekolojik bir diyalog başlatıyor ve insanın doğayı terbiye etme dürtüsünün anlamsızlığına dikkat çekiyor.

finlandiyali-sanatci-antti-laitinen-zarastro-art-ta-1068172-1.

finlandiyali-sanatci-antti-laitinen-zarastro-art-ta-1068173-1.

ANTTİ LAİTİNEN KİMDİR?

1975 yılında Finlandiya’nın Raahe kentinde doğan Antti Laitinen, Turku Sanat Akademisi’nde fotoğraf eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisans öğrenimine Fin Güzel Sanatlar Akademisi'nde devam etti ve 2004 yılında mezun oldu. Fotoğraf, video, heykel, performans ve yerleştirme gibi çeşitli alanlarda çalışmalarını sürdüren sanatçının eserleri, Avrupa’nın pek çok şehrinin yanı sıra Brezilya, Çin ve ABD’deki müze ve galerilerde de kapsamlı bir şekilde sergilendi. 55.Venedik Bienali’nde ülkesini de temsil eden sanatçının eserleri dünyanın önde gelen sanat kurumlarının koleksiyonlarında yer almaktadır.

Sergiye zarastro.art adresinden ulaşılabilir.