Yunan Danıştay’ı, 15 Temmuz sonrasında Yunanistan’a kaçan askerlerden Özkaynakçı’ya iltica hakkı tanıdı. Türkiye, karara tepki gösterdi

Firari askerlere iltica hakkı

Yunanistan’da Danıştay, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası Yunanistan’a kaçan firari asker Süleyman Özkaynakçı için verilen iltica hakkına Yunan hükümetinin yaptığı itirazını reddetti. Danıştay Genel Kurulu’nun aldığı bu karar, ülkedeki diğer firari askerlerin davalarında da emsal teşkil edecek.

Cenevre Sözleşmesi’ne atıfta bulunulan kararda, Özkaynakçı’nın darbe girişimine katıldığına ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğuna yönelik yeterli delil olmadığı ifade edildi.

Danıştay tarafından verilen kararın ardından, Özkaynakçı için seyahat belgesi temin edilebileceği de bildiriliyor. Yunan Kathimerini gazetesi, “Türk pilotu, seyahat belgelerini alabilir” başlıklı haberinde Özkaynakçı için “Yunan Danıştayı’ın Mayıs ayında verdiği karara göre sehayat belgeleri alabilme niteliğine sahip olabilir” diye yazdı.
Yunan basınına göre, askeri bir bölgede koruma altında bulunan askerlerin 3’üne daha Yunan İltica Dairesi tarafından iltica hakkı tanınmıştı.

Türkiye’den tepki
Yunan yüksek mahkemesinin verdiği karar Türkiye’de iktidarın sert tepkisiyle karşılaştı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, kararı “skandal” olarak nitelendirerek, kararın AB dahil bütün taraflarca reddedilmesi ve kınanması gerektiğini belirtti. Kalın, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Yunanistan Danıştayı, bir darbeciye iltica hakkı tanıyarak uluslararası anlaşmaları çiğnemiş ve Yunanistan’ın darbeciler ve teröristler için güvenli bir ülke olduğunu ifade etmiştir” dedi.

Dışişleri Bakanlığı da kararı ‘skandal’ ifadesiyle değerlendirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Yunanistan Danıştayının bu kararı Yunanistan’ın terörle mücadele konusundaki uluslararası yükümlülüklerine aykırı olduğu gibi, 1951 tarihli Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Cenevre Sözleşmesi’nin de ihlali niteliğindedir” denildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Yunanistan, darbeci hainlerin iadesini defalarca reddederek Türk milletinin vicdanını yaralayan bu tür kararlara zemin hazırlamıştır. Yunan makamları, uluslararası yükümlülüklerini dahi çiğneyecek kadar hukuk anlayışından yoksun yargı mekanizmalarına sığınarak darbeciler için ülkelerinin güvenli liman olmasına daha fazla müsaade etmemelidir.”

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de, “Yunanistan’da yargı makamlarının darbecileri himaye eden kararlara imza atması, hukukun bir kenara bırakıldığını gösteriyor” ifadesini kullandı.

Yunan yargısının ‘darbecileri himaye eden skandal bir karara’ imza attığını belirten Çelik, şunları kaydetti: “Yunan yargısı Türkiye düşmanları ve darbecilerin yanında yer almıştır. Bu, teröre destek vermekten daha ağır ve utanç verici bir tutumdur. Teröristlere silah vererek destek olanları ve darbecileri yargı kararları ile himaye edenleri asla unutmayacağız.”