KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin 10 Ekim 2015’te düzenlediği Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi öncesinde IŞİD’in gerçekleştirdiği ve 103 yurttaşın yaşamını yitirdiği Ankara Katliamı’nın firari sanık yargılaması bugün başlıyor. 19 tutuklu sanığın çeşitli hapis cezalarına çarptırıldığı davanın ardından mağdur ailelerin ve avukatlarının talebine karşın katliamda ihmali bulunan kamu görevlilerine “takipsizlik” kararı verilirken, 16 firari sanığın […]

Firari sanıklar yargılanacak

KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin 10 Ekim 2015’te düzenlediği Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi öncesinde IŞİD’in gerçekleştirdiği ve 103 yurttaşın yaşamını yitirdiği Ankara Katliamı’nın firari sanık yargılaması bugün başlıyor.

19 tutuklu sanığın çeşitli hapis cezalarına çarptırıldığı davanın ardından mağdur ailelerin ve avukatlarının talebine karşın katliamda ihmali bulunan kamu görevlilerine “takipsizlik” kararı verilirken, 16 firari sanığın yargılanmasına başlanacak. Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak yargılamada acılı aileler ve avukatlar, firari sanıkların akıbetleri hakkında bilgi sahibi olmak istiyor.

Katliamın yaşandığı dönemde soruşturma dosyasında isimleri geçmesine karşın yakalama kararı çıkarılmayan ve bu ihmalin ardından firar eden sanıkların henüz yakalanamadığını ifade eden avukatlar, bu yargılamadan da bir sonuç alınmasının zor olduğunu ifade ediyor. Katliamda eşini kaybeden, dava avukatları arasında yer alan avukat Mehtap Sakinci Coşgun, dava dosyasına yeni eklenen bilgi ve belgenin bulunmadığını ifade etti. Yargılama süreci ile ilgili BirGün’e değerlendirmelerde bulunan Coşgun, “Bu dava dosyasına yeni eklenecek tek belge, firari sanıkların yakalanması belgesi olabilir. Bu durumun mümkün olmadığını da biliyoruz” dedi.

AİHM’E GİDECEĞİZ

Firari sanıkların yakalanmaması durumunda davanın ilerleyemeyeceğini ve adalet beklentisinin gerçekleşemeyeceğini ifade eden Coşgun, “İhmali bulunan kamu görevlilerinin yargılanması gerekirken, kaçmasına göz yumulan sanıklar yargılanıyor. Biz bu davalara artık iç hukuk yollarının tüketilmesi gözüyle bakıyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmak için rutin işlemleri tamamlıyoruz” diye konuştu.

Katliam yargılamalarının eksik yürütüldüğünü ve asıl suçluların gerekli hapis cezalarına çarptırılmadığını ifade eden Coşgun, “Tüm suç duyurularımız ve soruşturmanın genişletilmesi taleplerimiz reddedildi. Burada firari sanıkların nerede olduğunu tespit etmemiz bile çok zor. Zamanında yakalanmayan kişileri gıyabında yargılayacaklar. Aileler olarak bu davanın da takipçisiyiz. Yaralılar, kayıp yakınları ve bizler bu duruşmada olacağız. Bizlere destek olmak isteyen herkesin bu yargılamada hazır bulunması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

10 Ekim Ankara Katliamı’nın ilk yargılamasında 19 sanığa çeşitli hapis cezaları verilmişti. IŞİD bağlantılı 19 sanıktan 9’u hakkında 101 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilirken geri kalan 10 sanık, 10 ile 16 yıl arasında hapis cezalarına çarptırılmıştı.