Firari savcı Muammer Akkaş hakkında Dink cinayeti soruşturması kapsamında, "resmi belgede sahtecilik" ve "silahlı terör örgütü yönetici olmak" suçlarından 58,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame, mahkemece başsavcılığa iade edildi. Mahkeme, iade gerekçesinde eski Savcı Akkaş’ın yargılaması için görevli makamın Yargıtay Ceza Dairesi olduğunu kaydetti.

Firari savcı Akkaş hakkında Dink soruşturmasında hazırlanan iddianame iade edildi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Hrant Dink soruşturması kapsamında geçtiğimiz günlerde hazırlanan iddianamede, Hrant Dink cinayeti ile 25 Aralık soruşturmalarını da yürüten ve FETÖ soruşturması kapsamında meslekten ihraç edilen eski savcı firari Muammer Akkaş hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" ve iki kez "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 27 yıl 6 aydan 58 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. İddianame başsavcılık onayının ardından Dink cinayeti davasına bakan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. İddianame üzerindeki incelemesini tamamlayan mahkeme iddianamenin iadesine karar verdi.

Mahkeme heyeti iade kararında, hakim veya savcıların yargılanmasına ilişkin Hakimler ve Savcılar Kanunun maddelerine atıfta bulunarak, görevden doğan veya görev sırasında işlenen suçların, görev sebebiyle işlenen suç kavramı, memuriyet görevinden doğan, görevle bağlantılı ve görevden yararlanarak işlenebilen suçlar olarak tanımlandığı aktarıldı.

İddianamede Hrant Dink cinayeti soruşturmasını Ergenekon'a bağlamaya çalıştığı anımsatıldı

Hazırlanan iddianamede, şüpheli Akkaş’ın İstanbul Cumhuriyet Savcısı sıfatıyla Hrant Dink cinayeti olarak bilinen soruşturma dosyasını yürütürken mesleki faaliyet alanına giren konularda yetkisini haksız ve hukuka aykırı olarak kullanmak suretiyle bir kısım tanıkları yönlendirerek, dönemin Ergenekon sanıkları aleyhine ifade vermeye zorlayarak soruşturmayı Ergenekon'a bağlamaya çalıştığı anımsatılarak, şüphelinin FETÖ mensubu kamu görevlilerini korumaya ve aklama çalıştığının yer aldığı kaydedildi.

Şüphelinin suç tarihinde birinci sınıfa ayrılmış savcı olduğu ve iddianame konusu suçların kişisel suç olarak nitelendirilemeyeceğini kaydeden mahkeme, "2802 sayılı Hakimle ve Savcılar Kanunu'nun 90. maddesinin açık hükmü uyarınca görevden doğan veya görevi sırasında işlediği suçlardan dolayı birinci sınıfa ayrılmış olanlarla, Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde yer alanların son soruşturmasında görevli makamın Yargıtay Ceza Dairesi olmakla mahkememiz görevli değildir" ifadesini kullandı.

Bunların yanında yapılan sorgulamada şüpheli Akkaş hakkında Yargıtay 16. Ceza Dairesinde "FETÖ silahlı terör örgütü kurma ve yönetme" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından devam eden kovuşturmasının bulunduğunu belirten mahkeme heyeti, şüphelinin üzerine atılı suçun temadi eden suçlardan olması ve bu suçlarda temadinin kesildiği ana kadar gerçekleşen eylemlerin tek suç oluşturacağından bu durumun da dikkate alınmasının gerektiğini kaydetti.

Mahkeme heyeti, bu nedenlerle iddianamenin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına iade edilmesine karar verdi.

(İHA)