Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan siyanür felaketine karşı KMO açıklama yaparken Malatya’da yaşam savunucuları sokağa çıktı. KMO siyanürün zararlarına dikkat çekerken Malatyalılar madenin kapatılması için çağrı yaptı.

Fırat’ı zehirlediler
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Erzincan İliç’teki Çöpler Madeni’nde yaşanan felakete tepkiler sürüyor. Kimya Mühendisleri Odası (KMO) tarafından yapılan açıklamada, “Yöre insanlarını yurtlarından eden, toprağı, havayı ve suyu kirleten üretim faaliyetlerin, sürdürülebilirliği mümkün değildir” denildi. Malatya Çevre Platformu ise yaptığı açıklamada ise, “Yaşanan felaket sadece çevre kirliliği başlığı altına sığdırılarak küçümsenemez. En üst sınırdan verilen ceza bu yok oluşu, tahribatı, kirliliği engellemez” ifadelerine yer verildi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde faaliyet gösteren altın madeninde 21 Haziran'da meydana gelen çevre felaketinde “20 ton siyanür Fırat Nehri’ne aktı” iddiasının gerçeği yansıtmadığını ileri süren Anagold Madencilik, “Sadece 8 kilogram” dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Anagold Madencilik’e en üst sınırdan 16 milyon TL ceza verilirken faaliyeti durduruldu.

DENETLENMELİ

Bölgede uzun yıllar ekolojik yıkım yarattığı belirtilen madene tepkiler sürüyor. KMO yazılı bir açıklama yaparak sanayi kuruluşlarının, proje aşamasından başlayarak süreç güvenliği sistemlerinin, üçüncü bir yetkin organ tarafından onayının, denetiminin ve izlenmesinin önemine dikkat çekti.

Kazanın kamuoyu tarafından duyurulmasının madencilik firmasının görevini yapmadığını gösterdiği belirtilen açıklamada, “İlgili bakanlık ve merkezi yönetimin yerel temsilcileri de konuyu en üst düzeyden ceza ile açıklamayla yetinmiş, konunun kök nedenleri ve risk değerlendirmeleri üzerinde bir açıklamaya gerek duymamışlardır” denildi.

BİLİMİ DİNLEYİN

Dökülmenin olduğu çevrede geniş alanda toprak ve su analizleri yapılmasının zorunlu olduğu dikkat çekilen KMO’nun açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Ülkemizde özellikle de altın, gümüş, bakır ve nikel madenciliği alanlarındaki uygulamalar öncelikle tarım, ormancılık ve hayvancılık ile geçimini sağlayan yöre halkı tarafından kaygı ve tepki ile karşılanmaktadır. Bir üretim alanında zenginlik ya da değer yaratırken, bir başka alandaki üretim faaliyetini tehdit hatta yok edici bir yaklaşım kabul edilemez. Üretimleri boyunca, süreç güvenliği sistemlerinin izlenmesi yanında işletmelerin yaşamı boyunca gerek duyulacak her türden teknik değişiklik kararının uygulanmasından önce de uygunluk onayı aranmalıdır. TMMOB’nin görüşleri ve eleştirileri görmezlikten ve duymazlıktan gelinmemeli, bunların teknik alandaki toplumsal aklımızın bütüncül ve önemli bir sesi olduğu bilinmelidir.”

MAHKEME SÜRÜYOR

İliç’te yaşananlara tepki gösteren yaşam savunucuları bu kez de Malatya’da sokağa çıktı. “Fırat suyu kan ağlıyor” denilen açıklamada hukuki sürece dikkat çekildi. Malatya Çevre Platformu adına açıklamayı okuyan Avukat Gül Erdoğan, “Çöpler Madeni geçtiğimiz yıl proje kapasite artışı başvurusu ile 3 katı daha büyütülmek için ÇED olumlu raporu aldı. İtirazlar sonucu mahkemenin atadığı bilirkişilerin keşfi geçtiğimiz nisan ayında yapıldı. Bilirkişi raporu beklenirken, son iki ayda iki kez siyanür sızıntısı ile gündemde İliç. Sormak isteriz, bu denli büyük felaketlerden sonra mı yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi gerekirdi?” diye sordu.

“Oluşacak ekolojik yıkımdan bu işi yürütmekte olan maden şirketi, ÇED olumlu kararı veren ilgili kurumlar, yürütmenin durdurulmasına karar vermeyen ya da bu kararı erteleyen makamlar topyekun sorumludur” diyen Erdoğan, “Erzincan İliç için ve Yukarı Fırat havzası için, geleceğimiz için, doğa talanını durdurmak için maden acilen kapatılmalıdır. Madeni geçici süre durdurmak yetmez, kapasite artışını iptal edin.”