ABD’nin, muhaliflerin kontrolündeki Fırat Kalkanı bölgesiyle sınır hattında 3 gözlem noktası bulunuyor

Fırat Kalkanı cephe hattına çok yakın: ABD Menbiç’te  iki üs kuruyor

ABD’nin Suriye’nin Menbiç bölgesinde 2 üs kuracağı bildirildi. Üslerden birinin Fırat Kalkanı bölgesiyle cephe hattına 4, diğeri 8 kilometre uzaklıkta olduğu belirtildi.

ABD, Suriye’nin kuzeyinde Fırat Nehri’nin batı yakasında AA’nın Menbiç’teki kaynaklarından aldığı bilgiye göre, ABD, ilçenin kuzeyinde Dadat köyünün güneydoğusunda gözlem noktası olarak kullandığı bir alanı genişleterek üsse çeviriyor. ABD ordusu bu amaçla bölgeye çok sayıda inşaat malzemesi ve iş makinası yönlendirdi. Söz konusu üs, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesi içindeki Cerablus ilçesi ile Menbiç cephe hattını birbirinden ayıran Sacu Çayı’na 8 kilometre uzaklıkta.

ABD, diğer üssü, cephe hattına 4 kilometre uzaklıkta inşa ediyor. Buradaki üs noktası Dadat köyünün güneyine denk düşüyor. Nuaymiye isimli bir çiftliğe yerleşen ABD unsurları, alanı üsse çevirmek için çalışma yürütüyor. Tamamlanması halinde Nuaymiye, Fırat Kalkanı unsurlarına en yakın ABD üssü olacak.

ABD güçlerini takviye etmişti
Türkiye’nin Fırat Nehri’nin batısındaki Menbiç’e yönelik operasyon işaretlerinin artmasının ardından, ABD ordusu önceki gün bölgedeki güçlerini takviye etmişti. Bölgeye, zırhlı araçların bulunduğu konvoyla 300 kadar ABD askeri gelmişti.
ABD güçleri, Fırat Kalkanı bölgesi ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında cephe hattını oluşturan Fırat Nehri’nin kolu Saçu Çayı boyunda haftalık devriyeleri günlük sıklıkla yapmaya başlamıştı. Halihazırda ABD’nin, muhaliflerin kontrolündeki Fırat Kalkanı bölgesiyle sınır hattında Tuhar, Hilvanci ve Dadat olmak üzere 3 gözlem noktası bulunuyor.
AFP de Ankara’dan Menbiç’i hedef gösteren açıklamalar üzerine bölgede Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG)’nin siper kazdığını, kontrol noktaları oluşturduğunu ve ABD ordusunun hem karada hem de havada devriye gezdiğini aktardı. Menbiç’in kuzeyindeki Cerablus ile batısındaki el Bab’ı TSK-ÖSO’nun kontrol ettiğine dikkat çeken AFP, kuzeyde ÖSO ile SDG’nin mevzileri arasında sadece birkaç yüz metre mesafe olduğunu vurguladı.

AFP’ye konuşan SDG’den Kürt savaşçı Şiyar Kobane ‘‘En yüksek alarm düzeyindeyiz. Geceleri hep çatışma çıkıyor. Mevzilerimize topçu ateşi açıyorlar’’ derken SDG’ye bağlı Menbiç Askeri Konseyi Başkanı Muhammed Ebu Adil ‘‘Türk tehditlerini ciddiye alıyoruz’’ vurgusu yaptı.

ABD ordusunun bölgede devriyelerini artırdığına yer veren haberde, Amerikan zırhlı araçlarının ve helikopterlerinin devriye gezdikten sonra Menbiç yakınında taş-toprak yığınları ve zeytin ağaçları arasında kamufle edilen bir üsse geri döndükleri belirtildi. AFP, Dadat köyünde inşa halinde olan ABD üssünün ve Halep ile Menbiç’in kuzeyi arasında yer alan Asaliyah köyünde olduğunu söylediği bir diğer ABD üssünün görüntülerini yayımladı.

Şubat sonunda Sputnik’e konuşan bir SDG yetkilisi, ‘‘ABD, Türkiye Menbiç’e müdahale etmesin diye kentte bir askeri üs kurdu. Üsse bayrağını dikti. Bayrağını dikmesiyle, ‘Türkiye’ye ben buradayım, saldırı yapamazsın’ mesajı veriliyor’’ demişti.

Suriyeli muhaliflerin İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Menbiç çevresinde çoğu ABD’li 350 koalisyon askeri bulunduğunu aktaran AFP, Menbiç Askeri Konseyi, Gözlemevi ve Suriye hükümetine yakın El Vatan gazetesine göre koalisyonun Menbiç’e takviye olarak asker, ağır top ve diğer teçhizatlar gönderdiğini kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın perşembe günü en kısa zamanda Suriye’den çekileceklerini söylemesinden sonra bile AFP muhabirinin takviye Amerikan birliklerini gördüğünü belirten haberde, Trump’ın açıklamasının aynı gün Menbiç’te koalisyona bağlı bir Amerikalı ve bir İngiliz’in patlama sonucu ölmesine denk geldiğine dikkat çekildi.

Kürtlerin tek taraflı ilan ettiği ‘Kuzey Suriye Federasyonu’nun dışişleri yetkililerinden olan Abdülkerim Ömer, ABD güçlerinin Suriye’yi tez zamanda terk etmesini beklemediklerini söyledi. Cezire Kantonu Dışişleri Konseyi Eşbaşkanı Ömer, ‘‘ABD’nin çekilmesinden söz etmek için çok erken. Terörizm (IŞİD) hala mevcut’’ dedi