Sosyal medyada ‘Fırat Delikanlı’ rumuzlu bir şahıs, işitme engelli bir kişiye 'eşcinsel olduğu' gerekçesiyle şiddet uyguladığı anlara ilişkin görüntüleri sosyal medyadan paylaştı. İnfial yaratan görüntüler sonrası Twitter'da açılan #FıratDelikanlıTutuklansın etiketi gündemde birinci sıraya kadar çıktı. Olayın Kocaeli'nde yaşandığı, saldırgan şahsın gerçek adının Fırat Kaya olduğu, cinsel istismar da dahil olmak üzere 30 suç kaydının bulunduğu öğrenildi. Kaya, gözaltına alındı.

Fırat Kaya isimli şahsın, duyma engelli kişiye yönelik şiddet görüntüleri infial yarattı

Sosyal medyada ‘Fırat Delikanlı’ ismini kullanan bir şahıs, eşcinsel bir kişiye şiddet uygulayarak bu anlara ilişkin görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı.

Instagram’dan yapılan paylaşımda ‘Fırat Delikanlı’ rumuzunu kullanan şahsın, yüzü kanlar içinde kalan bir kişiyi saçlarından tuttuğu görülüyor.

‘Fırat Delikanlı’ adlı hesaptan, “Erkek seks gay sapık şerefsiz duydum ne zaman gördüm tutum kavga yüzü parça kan ağır geçmiş olsun … sapık gay pişlik” şeklinde anlaşılması zor bir not da düşüldü. Darp edilen kişinin, işitme engelli olduğu da yazıldı.

bir-sahsin-escinsel-ve-duyma-engelli-kisiye-yonelik-siddet-goruntuleri-infial-yaratti-856718-1.


Görüntüler kamuoyunda infial yarattı. Olaya tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları, #FıratDelikanlıTutuklansın etiketiyle Twitter’dan kampanya başlattı. Etiket, Twitter gündeminde 1'nci sıraya kadar yükseldi.

firat-kaya-isimli-sahsin-duyma-engelli-kisiye-yonelik-siddet-goruntuleri-infial-yaratti-856810-1.

Sosyal medyada aynı şahsın faili olduğu söylenen bir şiddet fotoğrafı daha paylaşıldı. Bu fotoğrafta da şiddet uygulanan kişinin eşcinsel ve duyma engelli olduğu ifade edildi. Söz konusu anlara ilişkin bir video da sosyal medyadan yayıldı. Bu videoda, darp edilen kişinin işitme engelli olduğu görülüyor.

Ayrıca ‘Fırat Delikanlı’ rumuzlu kişinin, bir süre birlikte olduğu işitme engelli kadına da şiddet uyguladığı iddia edildi.

firat-kaya-isimli-sahsin-duyma-engelli-kisiye-yonelik-siddet-goruntuleri-infial-yaratti-856778-1.

BİR KİŞİ DEĞİL, GRUP

DHA, Fırat Kaya’nın şiddetine maruz kalan E. E.’nin emniyetteki ifadesini aktardı.

E. E., kendisi de işitme engelli olan Fırat Kaya tarafından ticari bir iş için İzmit’e davet edildiğini, akşam dört arkadaşıyla dağ evinde içki içerken grubun saldırısına uğradığını anlattı. E.E. ifadesinde şunları söyledi:

“Aydın’da yaşıyorum. Benim gibi işitme engelli olan Fırat’ı da Aydın’dan tanıyorum. 22 Mart günü beni cep telefonumdan aradı. İzmit’e gelmemi hediyelik eşya işi olduğunu belirtti. Ben de işsiz olduğum için kabul ettim. İzmit Otogarı'na geldiğimde iki kişi yanıma geldi. Fırat’ın kendilerini gönderdiğini söylediler, tramvaya binerek bir kafeye gittik. Burada Fırat bekliyordu. Oturduk sohbet ettik. Sonra hediyelik eşyaları bana verdi. Ben de hemen kafe önünde satışı gerçekleştirdim. 150 lira kazandım. Fırat’la anlaşmamız yarı yarıya olacaktı. Sonra Fırat’ın yanında bulunan aynı zamanda işitme engelli olan 4 kişiyle birlikte araçla dağ evine gittik. Toplam 6 kişiydik. Alkol aldık. Sonra ben kazancım olan yarı parayı Fırat’tan istedim. Fırat’ın yanında bulunan kişi 'vermiyoruz' dedi. Sonra küfür etmeye başladı."

Ajans, Fırat Kaya’nın yaralama, tehdit, gasp, dolandırıcılık ve cinsel istismar gibi suçlardan 30 kaydı olduğunu aktardı.

‘BAYILANA KADAR DÖVÜLDÜM’

İşitme engelli, E. E. yaşadığı anları işaret diliyle, annesi Ş. E.'nin tercümesiyle DHA muhabirine anlattı. Bugün doğum günü olan 33 yaşındaki E. E., engelli kartı satmak için gittiği İzmit'te geçen 22 Mart'ta Fırat Kaya ve 4 arkadaşı tarafından zorla bir otomobile bindirilip, bir eve götürülerek darp edildiğini belirtip, "Bayılana kadar dövüldüm. Saçımdan tutup, yukarı kaldırdılar. Aldığım darbeler nedeniyle her yerim morluk içinde. Neden böyle bir şey yaptıklarını ben de bilmiyorum” dedi. Ailesinin 5 çocuğundan biri olan E.E., Fırat Kaya’yı daha önceden Aydın'dan tanıdığını da söyledi.

firat-kaya-isimli-sahsin-duyma-engelli-kisiye-yonelik-siddet-goruntuleri-infial-yaratti-856777-1.

Anne Şengül E., “Olaydan haberim yoktu. Bir gün sonra telefon geldi. Oğlum Engin E.'nin kanlar içinde bulunduğunu söylediler. Polisler İzmit'ten otobüse bindirdiler, Buradaki otobüs terminalden gidip, oğlumu aldım. Öldüresiye dövülen oğlumu o halde görünce deliye döndüm. Ağlayarak ağabeyinin evine getirdim. O da ağladı. Oğlumu öyle görmeye dayanamadım. Ben de bir anneyim. Hangi anne evladını böyle görmek ister. Oğlumu alıp, hastaneye gittik. Eşim de 3 ay önce yaşamını yitirdi. Oğulumu darbeden kişiler telefonla arayıp, daha önce de sözlü tacizde bulunuyorlardı. Yaşanan bu son olaydan sonra polise şikayetçi olduk” dedi.

AYDIN BAROSU: OLAY KOCAELİ'NDE GEÇİYOR

Sosyal medyada olayın Aydın’da geçtiğinin iddia edilmesi üzerine, Aydın Barosu Başkanı Gökhan Bozkurt bir açıklama yaparak, suçun işlendiği yerin Kocaeli olduğunu belirtti. Konunun Kocaeli Barosu Başkanı Bahar Gültekin Candemir tarafından da yakından takip edildiğini kaydeden Bozkurt, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şunları dile getirdi:

“Açıklamamızda da yer aldığı üzere; suçun işlendiği yer Aydın değil Kocaeli olup, soruşturma Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülmekte ve bizzat Kocaeli Barosu Başkanımız Sayın Bahar Candemir (Kocaeli Barosu Başkanı) tarafından da yakından takip edilmektedir. #FıratDelikanlıTutuklansın”

Bozkurt, tweetine Aydın Barosu’nun resmi açıklamasını da ekledi. Açıklamada, “Araştırmalarımız sonucunda olayın Kocaeli ilimizde gerçekleştiği, bu nedenle soruşturma yetkisinin de Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nda olduğu, Aydın’la bir ilgisinin bulunmadığı, haberlerde Aydın şeklinde geçmesinin sebebinin muhtemelen müştekinin Aydın ilinde ikamet etmesinden kaynaklandığı anlaşılmıştır” denildi.

Baro, gerçek adı Fırat Kaya olan saldırgan şahısla ilgi yürütülen süreci takip edileceğini de belirtti.

SAVCILIK: GÖZALTINA ALINMA TALİMATI VERİLDİ

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı olayla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Kocaeli ilinde engelli bir vatandaşımızın darp edilmesi olayıyla ilgili kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla bir basın açıklaması yapılması gereği hasıl olmuştur. Müşteki E.E. polis merkezine başvuru yaparak, 22.03.2021 tarihinde tehdit ve hakarete maruz kaldığını ve darp edildiğini ifade etmiş, şüpheliler hakkında şikayetçi olmuştur. Yapılan araştırma kapsamında elde edilen delil ve bulgular doğrultusunda eylemi gerçekleştiren şüpheli F.K. ve ona yardım eden diğer şüpheliler hakkında "Kasten Adam Öldürmeye Teşebbüs", "Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma", "Özel Hayatın Gizliliğini İhlal" ve " Kişisel Verileri Hukuka Aykırı Olarak Yayma" suçlarından Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında kolluk güçlerine şüphelilerin gözaltına alınmaları talimatı verilmiştir. Soruşturmamız titizlikle sürdürülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

DHA, Kocaeli Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Fırat Kaya’nın yakalanarak gözaltına alındığını duyurdu. Fırat Kaya'nın ifadesi alınıyor.

Ajansın aktardığına göre, Fırat Kaya, olayla ilgisi olmayan kavgaya karışınca yakalandı.

İzmit’te kavga ihbarına giden polis ekipleri, gözaltına aldıkları şüphelileri polis merkezine götürdü. Burada yapılan kimlik kontrolünde ise, şüphelilerden birinin Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hakkında ‘öldürmeye teşebbüs’ ve ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından yakalama kararı çıkartılan Fırat K. olduğu belirlendi. Hemen gözaltı işlemi yapılan Fırat K., sorguya alındı.

firat-kaya-isimli-sahsin-duyma-engelli-kisiye-yonelik-siddet-goruntuleri-infial-yaratti-856811-1.