Fırıncılardan hak talebi
Fotoğraf: AA

Dilan ESEN

Bingöl’de fırın işçileri çalışma koşullarının düzeltilmesi ve ücretlerinin iyileştirilmesi için başlattıkları iş bırakma eylemlerine devam ediyor. Fırın işçileri, Bingöl Ticaret Odası Başkanı Kadir Çintay’la görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonucunda işçiler ile fırın patronlarıyla toplantı düzenlenmesine karar verildi. Öte yandan 20 fırın işçisinin devam ettiği eylemler nedeniyle, 20 kişi işten çıkarıldı.

Bingöl’de fırın işçisi Murat Bulut, fırın patronlarından hak talebinde bulundukları için şikâyet edildiklerini aktardı. Yasadışı hiçbir şey yapmadıklarını sadece hak talep ettiklerini ifade ederken “Bingöl’de neredeyse ekmek çıkmadı, fırınlar kapalı kaldı” dedi.

Yaklaşık 4 aydır hak talepleri için çalışma yürüttüklerini belirten Bulut, “Hafta sonu olmayan, gece 03.00’ten akşam 07.00’ye kadar çalışan arkadaşlarımız var, sigortası yok birçok kişinin. Resmi kurumlar bunların hiçbirine müdahale etmiyor. Basın açıklaması da yaptık, denetime geldiklerinde de söyledik. Kimse bize kulak vermedi. Ezildiğimiz için haklarımız talep ettik, kimsenin işyerine zarar vermedik” diye konuştu. Kötü muameleyi gördüklerini vurgulayan Bulut, şöyle konuştu: “14 15 saat çalışıyoruz. 10 dakika geç kaldığımız zaman bile azarlanıyoruz. Eve gittiğimizde eşimizle, çocuğumuzla vakit geçiremiyoruz. Zaten fazla çalıştırılıyoruz, en düşük ücret aylık 12 bin TL olması lazım, evli 5 çocuk babası bir arkadaşımıza günlük 200 TL para veriliyor, hiçbir sosyal güvencesi yok. Haftada bir gün izin hakkı istiyoruz. Bırakıp gidemiyoruz, bıraktığımız zaman işten kovuluyoruz. Sosyal güvence istiyoruz. Günlük en fazla 9 saat çalışma olsun en azından.”