Yüz yüze eğitim köy okullarında başladı ancak aralarında İstanbul’un da bulunduğu kimi yerlerde yoğun kar yağışı nedeniyle henüz başlamadan ertelendi. Muğla’da ise köy okulları kararından özel okullar da faydalandı ve yüz yüze eğitim başladı.

Fırsat eşitsizliği derinleşiyor

Berkay SAĞOL

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın kararı doğrultusunda, ülke genelindeki köy okullarında yüz yüze eğitim başladı. Ancak yoğun kar yağışı nedeniyle İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ, Bolu, Düzce, Yalova ile Bursa'da iki gün, Edirne, Kastamonu, Kütahya, Sinop, Karabük, Bartın, Uşak ve Balıkesir'de yüz yüze eğitim bir gün ertelendi.

Muğla'nın Bodrum, Köyceğiz ve Milas ilçelerinde ise kimi özel okullar, köy okulları için getirilen yüz yüze eğitimin başlatılması kararından yararlandı. Bodrum'daki Ted Koleji, Köyceğiz'de Doruk Bilim Kültür Okulu, Milas'ta İstanbul Modern İlimler, Milas Özge, Sınav, Akademi Kültür Kolejleri gibi okullarda yüz yüze eğitim başladı. Söz konusu okullarda yüz yüze eğitime başlanması, diğer okulların ise hâlâ uzaktan eğitimi sürdürmesi, fırsat eşitsizliğini bir kez daha gündeme getirdi. Veliler bu duruma tepkili.

SERMAYENİN SIKINTI YAŞAMASINI İSTEMİYORLAR

Eğitim Sen Muğla Şube Başkanı Birdal Savran, Muğla Valiliği’nin yüz yüze eğitimin başlayacağı okullara dair açıklandığı listede özel okullarında olduğunu dile getirdi. Savran, şöyle konuştu: “Eğitim Sen, çocukların üstün yararını talep ederken, siyasi iktidar ise okullar açılmazsa bunun salgında başarısız görüleceği kaygısını taşıyarak; okulların açılmasını ve sermayenin vakıf üniversiteleri ve özel okullarından ekonomik sıkıntı yaşamamasını istiyor. Bizim açımızdan belirleyici olan toplumsal fayda ve kamusal hizmetin eşit ve ulaşılabilir olmasıdır” dedi.

ÖZEL OKULLAR SALGINDAN ETKİLENMİYOR MU?

Savran, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitimden nitelikli, eşit, ücretsiz, düzenli ve sürekli olması beklenmektedir. Kapsayıcı eğitimden de, öğrencilerin tamamını içeren, kimsenin dışarıda kalmadığı bir eğitim sürecine dikkat çekilmektedir. Özel ve vakıf okullarının kendisini korumasının bir yolu olarak sanki salgından hiç etkilenmiyor. Salgın döneminde eğitim alınacaksa bunun adresi özel okullar mesajı doğrudan veriliyor. Anlaşılan odur ki özel okul sahipleri ve siyasi iktidarın temsilcileri yaptığımız uyarılardan, eleştirilerden veya kamuoyu ile paylaştığımız önerilerden rahatsız olmaktadır.”

***

Üniversitelerde yüz yüze eğitim bu hafta netleşecek

YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversitelerde yüz yüze eğitime dair açıklama yaptı. YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversitelerde yüz yüze eğitime ilişkin "Sağlık Bakanlığının görüşünün bu hafta içi netleşeceğini umuyoruz. Bakanlıktan gelecek görüş istikametinde gecikmeksizin gerekli kararlar alınacaktır" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise yüz yüze eğitime giren öğretmenler ön sırada olmak üzere aşı listelerinin Sağlık Bakanlığı'na iletildiğini belirtti.