Yüreğir Yavuzlar Ortaokulu’nda ekonomik olarak dezavantajlı çocukların ağırlıkta olduğu okula sağlanan destek ile minik öğrencilerin yeteneklerini keşfetmelerine olanak sağlandı

Fırsat verilirse her çocuk başarır

SERBAY MANSUROĞLU serbaymansur@birgun.net @serbaymansur

Yüreğir Yavuzlar Ortaokulu’ndayız. Dezavantajlı, yoksul ailelerin çocukları çoğunlukta bu okulda. Türk Eğitim Derneği’nin ‘Başarı Her Yerde’ projesi kapsamına alınan bu okulda çocuklar kısa süre içinde harikalar oluşturmaya başlamış. Kimi kodlama eğitimi ile buluş peşinde kimi oluşturulan müzik odasında yeteneğini keşfediyor. Fırsat verildiğinde her çocuğun başarılı olabileceğini kanıtlıyorlar adeta.

5. sınıf öğrencisi Yavuz Selim Şahan, “Hedefim beyin cerrahi olmak ama artık müziğe ilgim de arttı” dedi. 6. sınıf öğrencisi Betül Sercan Uçar, “Müziği yapamıyordum. İlgim vardı. Şimdi yeteneğim olduğumu görüyorum” diye konuştu. Türk Eğitim Derneği Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu bu durumu “Başarısız öğrenci ve başarısız öğretmen yoktur. Kötü sistem vardır” diye anlatıyor.

Türk Eğitim Derneği, bu tespitten yola çıkarak Adana ve Ankara’da 8 devlet ortaokulunda, değişimin ve gelişimin önünü açmak için yola koyulmuş. Hedef 60 kente bu çalışmaları yayıp devlet okullarında eğitim alan dezavantajlı çocukların da başarılı olabileceğini ortaya koymak. Eğitim kalitesinin ve akademik başarının geliştirilmesinin yanısıra kültürel ve sosyal başarının geliştirilmesi, öğrencilerin TEOG başarılarının artırılması ise bir diğer amaç.

Seçilen okullarda şu faaliyetlerin yapılması hedefleniyor:

• Öğretmenlere yönelik öğretim yılı proje bilgilendirme eğitimleri

• Okul yönetimi ve öğretmenlerle birlikte yıllık planının oluşturulması

• Öğrencilerin akademik başarısının izlenmesi için testler uygulanması

• Öğretmenlerin projeye ilişkin süreçlerinin kendileri ile beraber değerlendirilmesi ve taleplerine istinaden işbaşı eğitimlerinin verilmesi

• Okullarda, yürütmek istenilen projelere ilişkin kitap, materyal ve malzeme alımlarının yapılması

• Öğrenme eksikliklerinin giderilmesi amacıyla hafta sonu kurslarının desteklenmesi

• Velilere yönelik eğitici etkinliklerin gerçekleştirilmesi.

firsat-verilirse-her-cocuk-basarir-260850-1.

Proje kapsamında şimdiye kadar, QNB Finansbank'ın desteği ile TED Okullarında yürütülen kampanyalar aracılığıyla okullara okuma kitabı, test kitabı, eğitim setleri, ders araç gereçleri, spor malzemesi, müzik enstrümanı ve okul koridorlarında kullanılacak materyallerin alınması sağlandı. Bugüne kadar alınan 73 bin 533 adet malzeme, proje dâhilindeki okullara gönderildi.

Umutları başarıya dönüştürebiliriz
Türk Eğitim Derneği Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu proje hakkında Adana’da düzenlenen toplantıda şunları söyledi: “Gelir dağılımındaki eşitsizlikten kaynaklanan eğitimde adalet sorunu ülkemiz açısından ciddi boyutlardadır. PISA'daki durumumuz buna örnek verilebilir. Öte yandan temel beslenme eksikliği nedeniyle öğrenimi aksayan öğrenci sayısının da uluslararası ortalamanın çok üzerinde olduğunu biliyoruz. Bizler, kamu kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının bu noktada yapacağı ortak çalışmaların büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Dezavantajları giderecek uygulamalara daha çok ihtiyaç var.