Herkes için iyi fırsatlar olabilir. Peki siz bu fırsatları gerçekten görmek, değerlendirmek istiyor musunuz? Kendinize yalan söylemeden bu yazıyı okuyun. Önerdiğim videoları izlemeye çalışın, sonra üzerinde hep birlikte tartışabiliriz

Fırsatın ne zaman geleceği belli olmaz

Hayata genel anlamda çok yönlü bakmayı ve pek çok iş alanını birbirine karıştırarak daha verimli olmayı öğrenmeliyiz. Bu hafta benim gözümden etraf nasıl göründü? Size onları anlatacağım. Radarıma neler takıldı? TEDx konuşmamı da bunun üzerine izleyebilirsiniz eminim ne anlatmak istediğimi anlayacaksınız. Herkes için iyi fırsatlar olabilir. Peki siz bu fırsatları gerçekten görmek, değerlendirmek istiyor musunuz? Kendinize yalan söylemeden bu yazıyı okuyun. Önerdiğim videoları izlemeye çalışın, sonra üzerinde hep birlikte tartışabiliriz.

Bu haftanın yazısı BBC’de gördüğüm bir iş ilanı ve yine bu hafta çekimlerini yaptığım Yeni iPad Pro ile neler yapılır videosu sonucu çıktı.

iPad Pro ve kalemiyle çizimler yaparak dünya çapında işlere imza aran Yıldıray Çınar’ı Tekno Safari stüdyolarında ağırladık. Çizimlerini nasıl yapıyor, yeni teknoloji hayatını ne kadar kolaylaştırdı gibi konular üzerinden sohbet ettik. Asıl kırılma noktasının internetin ortaya çıkması olduğunu söyledi. Yıldıray Çınar "Böylece çalışmalarımı dünyanın bir ucuna anında göndermeye, kendimi göstermeye başladım" dedi. İşte yeni dünya. Yıldıray şu anda dünyaca ünlü ‘Marvel’ çizerlerinden. Bunu başarması elbette onun çok yetenekli olmasıyla alakalı ancak bu yetenekleri dünya çapına taşıması teknolojik gelişmelerle olmuş. Şimdi dünyanın takip ettiği bu serilerin çizimlerini Türkiye’de evinde, bir kafede, parkta çizerek merkezine ulaştırabiliyor. Gerçekten harika ve ilham verici bir sohbetimiz oldu. Tamamını izlemek isterseniz YouTube.com/timurakkurt kanalımda bu videoyu, iPad Pro ile neler yaptığını izleyebilirsiniz.

Gelelim BBC iş ilanına
BBC Türkçe, Londra'daki haber merkezinde istihdam edilmek üzere hareketli grafik tasarımcılar (Motion Graphic Designer) arıyor.

Adayların başta After Effects olmak üzere Cinema 4D, Final Cut'ın da aralarında bulunduğu video yazılımlarında yetkin olmaları gerekiyor.

Türkiye ve dünya gündemi, haber-belgesel prodüksiyonu gibi alanlarda deneyim ön koşullardan değil. Ancak bu alanlarda farkındalık önemli bir avantaj olacak. Başvurular 10 Ocak 2019'da sona erecek.

İlan bu şekilde. Farketmeyenler, çevresinde bu alanlarda iş arayanlar teknosafari.com sitemize haberi ve başvuru linkini koyacağım. Oradan gerekli başvuruyu yapabilirsiniz.

Şimdi gelelim sonuç bölümüne. Bu sayfalarda pek çok kez yeni mesleklerden bahsetmiştim. Teknoloji ve internetin gelişmesiyle dünya iş yapmak için daha kolay bir hal almaya başladı. Tek sorun bunu doğru görememek. Kendinizi buna doğru hazırlamamak. Bunun pek çok nedeni olabilir. Bahaneler üretmemek lazım. Çocuk yetiştiriyorsanız onu dünya vatandaşlığına hazırlamalısınız. Geleceğin meslek gruplarına uygun eğitim alması için yönlendirmelisiniz. En azından siz elinizden geleni yapın. O yapar ya da yapmaz artık o onun bileceği iş.

Belli bir eğitimi tamamlamış, iş arama safhasına geçtiyseniz eğitimin, öğrenmenin yaşı yok biliyorsunuz. Yeni mesleklere en donanımlı, en verimli olabilecek potansiyeli olanlar aranıyor. BBC ilanında dikkat ettiniz mi?

Türkiye ve dünya gündemi, haber-belgesel prodüksiyonu gibi alanlarda deneyim ön koşullardan değil. Ancak bu alanlarda farkındalık önemli bir avantaj olacak.
Yani diyor ki ‘Sadece bir yazılımı iyi kullanmanız önemli değil.’ Buradan çok dersler çıkmalı. Türkiye ve dünya meselelerini takip eden, dünyamızda neler olup bitiyor vs. Kısacası genel kültür seviyesi de bizim için önemli bir kriter. Bol bol okumak ve sürekli kendimizi geliştirmek zorundayız. Belli bir seviyeye gelmiş olabilirsiniz ama bu sizin artık yeter ben bu bilgiyle ömrümü tamamlarım dememelisiniz.

Üniversite konuşmalarımda sık sık gündeme getirdiğim bir konu var. Aslında BBC’nin dediği konuyla örtüşüyor. Bir mühendis olabilirsin. Bu demek değil ki sosyal medyayı, dijital dünyayı takip etmeme hiç gerek yok! İşte bu en büyük hatanız olur.

Pek çok açıdan baktığınızda bunu görebilirsiniz aslında. Gençler ne konuşuyor? Beyaz yakanın sevdiği şeyler, sevmediği şeyler neler? Orta yaşın gündemi ne? Yaşlılar ne istiyor? İşte bu soruların yanıtlarını biliyorsanız belki çok önemli bir ihtiyacı karşılayacak bir şey icat edeceksiniz! Alakasız bir meslek grubunda çalışacak eğitimi bile almış olsanız dijital dünyadan izole iseniz sıradan ve kısıtlısınız.

Uzun lafın kısası kendimizi her alanda geliştirebildiğimiz kadar geliştirmeli ve bu edindiğimiz ekstra bilgi birikimlerini entegre bir şekilde kullanmayı öğrenmeliyiz. Yoksa işimiz çok zor! O kadar zor ki işimiz hiç olmayabilir! Paralelinde adam gibi hayatımızda...