Fırtına evinde eser

Milan Lukac’ın cezalı olması sebebiyle Galatasaray ve Beşiktaş maçlarında forma şansı bulan ve gösterdiği performansla cezası dolan Lukac’ı yedek kulübesine oturtan Fatih Öztürk, Rize karşısında da performansını sürdürerek haftanın oyuncusu oldu. Beşiktaş yönetiminin göndermek için fırsat kolladığı Negredo, haftanın en şık golünü atarken, takımını yine ipten alıyordu. Başakşehir gibi ligimizin en organize takımının oyun disiplininden uzaklaşmasına sebep olan takımın yaratıcısı Kemal Özdeş haftanın teknik direktörü, taraftarıyla bütünleşerek ilk yarım saatte güçlü Sivasspor’un fişini çeken Trabzonspor ise haftanın takımı olmayı hak etti.

Bu sezon ilk kez seyircisi önünde çıkan Trabzonspor, Sivasspor’u maç başındaki etkili oyunuyla mağlup ederek taraftarlarına Başakşehir yenilgisini unutturdu. Sahadaki oyun, sakat ve cezalı oyuncuların takıma katılımı ve bir iki nokta transferle Trabzonspor’un rekabetçi bir takıma dönüşebileceğinin sinyallerini verdi. Gerçi bunun için gereken sabır, o coğrafyanın insanın dağarcığında olmayan bir kelime. Tamer Tuna yönetiminde lige Alanyaspor galibiyetiyle başlayan Sivasspor, haftayı puansız kapatsa da üç farklı yenik duruma düşmesine rağmen oyun disiplininden kopmayan kırmızı beyazlı futbolcular sezonun geri kalanı için Sivaslılara umut verdi.

Sezonun ilk ve şu ana kadar ki tek golsüz maçı Bursa’da oynandı. İki senedir taraftarlarına hayal kırıklığı yaşatan Bursaspor, sezona Beşiktaş’ı iki yıl üst üste şampiyon yapan kadronun da Bursaspor’a tarihinin tek şampiyonluğunu kazandıran kadronun da temellerini atan Samet Aybaba yönetiminde hazırlanmıştı. Lige Fenerbahçe mağlubiyetiyle başlayan yeşil beyazlılar, ilk puanını bu hafta aldı. Ertuğrul Sağlam ile eski günlerine dönme hayali kuran Kayserispor, iki hafta sonunda ligin gol yemeyen tek takımı durumunda.

Antalyaspor ile Konyaspor arasındaki gol düellosundan kazanan çıkmadı. Sezonun ilk puanını alan Antalyaspor’un taraftarları 90 dakikanın sonunda 3-1 geriden gelip puan aldıklarına sevinmekle, maçı 4-3 kazanamadığı için üzülmek arasında kararsız kalmış olmalılar. İçinde bulunduğu borç yükü göz önüne alındığında Antalyaspor için her puan kıymetli. Zira Akdeniz temsilcisinin düştüğü bataktan SüperLig gelirleri olmadan çıkması mümkün değil. Maçın genelinde oyunun kontrolünü elinde bulunduran Konyaspor, iki farklı öne de geçmesine rağmen duran top organizasyonlarında Diego’yu tutmayı başaramayınca bir puana razı oldu.

Yeni Malatyaspor, evinde Fenerbahçe’yi mağlup ederek hem puanını 6’ya çıkardı hem de geçen hafta Göztepe’yi İzmir’de mağlup etmesinin tesadüf olmadığını göstermiş oldu. Pek beğenmediğim bir oyun anlayışı olsa da, Erol Bulut oyuncuların isminden bağımsız olarak işleyen bir sistem kurmayı başardı. Mağlubiyetin ardından spor basını tarafından topun ağzına konan Cocu’nun Fenerbahçe’si aslında geçen sene yapmadığı şeyler yapmaya çalışıyor. Hepimiz biliyoruz ki Kanarya ilk yarıdaki oyununu golle taçlandırabilse maçın seyri de basında yazanlar da bambaşka olacaktı. Fenerbahçe’nin artık kalıplaşmış oyun anlayışını değiştirmesi için hem zamana hem de kadro reformuna ihtiyacı var. Bu yolda olumlu sinyaller veren takımın sabır ve desteğe ihtiyacı var. Ne yazık ki sabır ve destek memleket futbol ikliminde yeşerme fırsatı bulamayan kavramlar…

Erzurumspor deplasmanında zor anlar yaşayan ve ilk devreyi geride kapatan Beşiktaş, ikinci yarıda bulduğu gollerle üç puana uzandı. Bu galibiyet siyah beyazlıları 35 hafta sonra liderlik koltuğuna oturttu. Yine de şunu unutmamalılar Erzurumspor biraz daha becerikli olsa ilk yarıdaki oyunun faturası ağır olabilirdi. Alt liglerde iyi işler yapan Mehmet Altıparmak Erzurumspor’un başında çıktığı SüperLig serüveninde henüz puan almayı başaramadı. Beşiktaş’a karşı ilk 45 dakikada kusursuz oynayan Erzurumspor, ikinci yarıda ne skor ne de oyun üstünlüğünü koruyabildi.

Haftanın izlemesi en keyifli karşılaşması Akhisar ile Rizespor arasında oynandı. Temposu hiç düşmeyen karşılaşmada taraflar 90 dakika boyunca gol aramaktan vazgeçmezken toplam 5 şut direkten döndü. Süper Kupa şampiyonu Akhisar ve bir yıllık aranın ardından yeniden SüperLig’e dönen Rizespor karşılıklı birer gol atarak sezonun ilk puanını hanelerine yazdılar. Seleznyov’un VAR’ın varlığını unutmasıyla koca ikinci yarıyı 10 kişi oynayan Akhisar için skoru eşitlemek ve puan almak önemliydi. Kasabaya iki kupa getirerek kulüp tarihine geçen oyuncu topluluğu daha kalabalık tribünler önünde oynamayı hak etmiyor mu?

6 sezon sonra tekrar SüperLig’e dönen Ankaragücü, Alanya deplasmanında 3 puanla tanıştı. Önemli oyuncularını kaybeden Alanyaspor, Isaac Sackey’in VAR marifetiyle kırmızı kart görmesinin ardından İlhan Parlak’ın golüne engel olamadı ve ligin dibine yerleşti.

Galatasaray evinde Göztepe’yi mağlup ederek 2’de 2 yapmasına rağmen mevcut kadro ve oyun Şampiyonlar Ligi ile SüperLig’i birlikte götürmeye yeterli gözükmüyor. Son şampiyonun hem kadroya yapılacak takviyelere hem de Gomis sorununu çözmeye ihtiyacı var. Ödevine iyi çalıştığı her halinden belli olan Göztepe, Galatasaray’ı Seyrantepe’ye taşındığından beri en çok zorlayan takımlardan biri oldu. Göztepe yönetiminin Tamer Tuna ile yollarını ayırma kararı futbol kamuoyunu şaşırtmıştı. Ancak ilk iki haftadaki performans forvet sorununu çözmelerine müteakip geçtiğimiz sezonun üzerine koyarak devam edeceklerinin sinyallerini veriyor.

Rizespor’u deplasmanda mağlup ederek sezona başlayan Kasımpaşa, evinde Başakşehir’i Diagne’nin golleriyle mağlup ederek ikide iki yaptı. Kemal Özdeş yönetiminde kadro ve oyun istikrarını yakalayan Kasımpaşa, geçtiğimiz sezonun üzerine koyacağının sinyallerini sezon başında vermeye başladı. İngiltere seferinden yorgun ve üzgün dönen Başakşehir istediği oyunu sahaya 45 dakika yansıtabildi. İkinci yarıda oyun disiplininden uzaklaşmanın faturası da haftayı puansız kapatmak oldu.

***

Toplu sonuçlar:

  • Trabzonspor-Sivasspor: 3-1
  • Bursaspor-Kayserispor: 0-0
  • Antalyaspor-A. Konyaspor: 3-3
  • Yani Malatyaspor-Fenerbahçe: 1-0
  • Erzurumspor-Beşiktaş: 1-3
  • Akhisarspor-Ç. Rizespor: 1-1
  • A. Alanyaspor-Ankaragücü: 0-2
  • Galatasaray-Göztepe: 1-0
  • Kasımpaşa-M.Başakşehir: 2-1

***

Haftanın programı:

24 Ağustos Cuma

19.15 Ç. Rizespor - BB Erzurumspor

25 Ağustos Cumartesi

19.15 Ankaragücü - Trabzonspor

21.45 Göztepe - Fenerbahçe
21.45 Kayserispor - Y. Malatyaspor

26 Ağustos Pazar

19.15 Sivasspor - Kasımpaşa

21.45 Beşiktaş - Antalyaspor

21.45 Konyaspor - Bursaspor

27 Ağustos Pazartesi

19.15 M.Başakşehir - Akhisarspor

21.45 Galatasaray - A. Alanyaspor