Fiyat artışlarının nedeni değil sonucuyuz

Yakup DURMUŞ

Gıda fiyatlarındaki artış sürerken iktidar, ‘çözümü’ marketlere baskınlarda arıyor. Adana Bakkal ve Bayiiler Başkanı Nevzat Alphan, son günlerde tartışılan fiyat artışlardan bakkalların da sorumlu tutulmasını eleştirdi, “Bakkal fiyat artışlarının nedeni değil, sonucudur” dedi.

Zincir marketler ile AVM’lerin ‘bakkallık kültürü’nü yok ettiğini kaydeden Alphan, ülke genelinde AVM sayısının 500 yaklaştığını söyledi: “Türkiye’de kural yok. İsteyen istediği yere AVM yapıyor. Oysa Avrupa’da AVM’ler şehirlerin dışına yapılıyor. Sadece Adana’da şehir içinde 4 tane AVM bulunuyor.”

AVM konusunda bir standart getirilmesi gerektiğinin altını çizen Adana Bakkal ve Bayiiler Başkanı Nevzat Alphan, AVM’lerin açılış ve kapanış saatlerinde de düzenleme talep etti. Avrupa’da açılış saatinin 10.00, kapanış saatinin ise 18.00 olduğunu kaydeden Alphan, şöyle dedi: “Bunun sebebi küçük esnafın yaşatılması... Almanya ve Fransa’da küçük esnafı koruma devlet politikası haline gelmiş hatta küçük esnafı koruma yasası var. Bizde ise böyle bir yasa yok.”

Adana’da 700’e yakın zincir marketin olduğunu bildiren Alphan, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de 2001’de AVM sayısı 16 iken, AKP iktidarıyla bu sayı 500 çıktı. Zincir marketlerin 20 yıl önce sayısı 40-50 idi, şimdi ise 40 bin. Bunların bakkal esnafına verdiği zarar çok büyük. Bunların sahibi 6-7 kişi oysa ülke genelinde 200 bin bakkal esnafı var. Zincir marketlerin mahallelerde açılması demek, o mahallede bulunan bakkalların kapanması demek. Üretici, ürettiği ürünü mecburen pahalı satmak zorunda. Bunun nedeni üretici fiyat enflasyonudur.”