Yurttaş pazara çıktığında fiyatlara bir kez, TÜİK’in açıkladığı enflasyonu duyduğunda ise iki kez şaşırıyor. TÜİK’in açıkladığı enflasyon tahminine göre haziran ayında yüzde 12,62 olan yıllık enflasyon, temmuzda yüzde 11,76’ya geriledi.

Fiyatlar uçtu enflasyon düştü

Ekonomi Servisi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı. Halkın alım gücü eriyor, markette en temel ürünler ateş pahası ancak TÜİK’e göre enflasyon düştü. 2020 yılı Temmuz ayında fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,58, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,76 oranında arttı. Böylece yıllık enflasyon haziranda yüzde 12,62’yken temmuzda 11,76’ya geriledi.

YILLIK EN YÜKSEK ARTIŞ İÇKİ VE SİGARADA

Bir önceki yılın aynı ayına göre yaşanan fiyat artışlar ana gruplar halinde sırasıyla şu şekilde gerçekleşti; fiyatlar eğlence ve kültürde yüzde 6,04, ev eşyasında yüzde 7,78 ulaştırmada yüzde 8,81 arttı. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 21,90 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 21,78 ile alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 14,17 ile sağlık oldu.

AYLIK EN YÜKSEK ARTIŞ ULAŞTIRMADA

Ana harcama grupları itibarıyla 2020 yılı Temmuz ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 2,44 ile ulaştırma, yüzde 2,39 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 2,38 ile ev eşyası oldu.

GİYİM VE AYAKKABIDA FİYATLAR DÜŞTÜ

Önceki yıla göre tüm mal gruplarında fiyatlar arttı. Ancak önceki aya göre değerlendirildiğinde bazı mal gruplarında fiyatların düştüğü gözlendi. Hazirana göre fiyatı düşen mal grupları gıda ve alkolsüz içecekler ile giyim ve ayakkabı. TÜİK verilerine göre gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyatlar önceki aya göre yüzde 1,28 oranında giyim ve ayakkabı grubunda ise yüzde 3,48 oranında azaldı.

EN ÇOK UCUZLAYAN TAZE FASULYE OLDU

Haziran ayına göre kıyaslandığında fiyatı en çok gerileyen ürün taze fasulye oldu. Bu üründe fiyatlar temmuz ayında hazirana göre yüzde 37,78 oranında azaldı. Taze fasulyeyi yüzde 35,28 ucuzlamayla kabak, yüzde 30,85 ucuzlamayla patlıcan takip etti.

AYIN ZAM ŞAMPİYONU TURİSTİK TURLAR

Turizmin girdiği kriz ve sezonun geç başlaması nedeniyle kayıplarını telafi etmeye çalışan turizm sektöründe fiyatlar arttı. TÜİK’e göre ayın zam şampiyonu “yurtiçi bir hafta veya daha uzun süreli turlar” oldu. Bu üründe fiyatlar hazirana göre yüzde 61,86 oranında arttı. İkincilik yüzde 10,88 ile yumurtanın, üçüncülük ise yüzde 9,40 ile LPG oldu.