Flamingolar başta olmak üzere, koruma altındaki 100 binin üzerinde su kuşunun beslenme ve kışlama alanı olan Gediz Deltası için sevindirici bir karar geldi. Deltayı yok edecek olan “İzmir Körfezi Geçiş Otobanı” projesinin ÇED Olumlu kararı iptal edildi

Flamingolar için  müjdeli haber

BURCU CANSU

TMMOB, Ege Çevre ve Kültür Platformu ve Doğa Derneği’nin İzmir'deki Körfez Geçiş Projesi için verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararına karşı açılan davada İzmir İdare Mahkemesi ÇED Olumlu kararının iptaline karar verdi. Projeyle ilgili geçen ağustos ayında "yürütmeyi durdurma" kararı verilmişti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açılan davada, İzmir İdare Mahkemesi, projenin planlama ilke ve esaslarına uygun olmadığı, projenin kuzey aksının çok önemli bir doğa koruma alanı içerisinden geçtiği, bölgede uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış alanların ve farklı koruma statülerinin bulunduğuna dikkati çekti.
Karara ilişkin açıklama yapan TMMOB, "Kentimize, doğamıza ve doğal varlıklarımıza sahip çıkma mücadelesini sürdüreceğiz" diye belirtti.


Gediz Deltası hakkında bilmeniz gereken 5 gerçek

1 İzmir gibi nüfusu dört milyonu aşan bir metropolün içinde yer alan yeryüzünün tek sulak alanıdır.

2 UNESCO’nun dört Dünya Doğa Mirası kriterinin tümünü sağlamaktadır. Dünya ölçeğinde Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı olarak literatürde yer almaktadır.

3 Flamingoların dünya nüfusunun yüzde onu, İzmir’in Gediz Deltası’nda yaşamaktadır. Nesli küresel ölçekte tehlike altında olan tepeli pelikan, Akdeniz Foku ve Caretta caretta deniz kaplumbağasının birlikte yaşadığı tek alandır.

4 Tüm Ege Denizi’ndeki en önemli balık yavrulama ve beslenme alanlarından biridir ve Türkiye’deki tuz üretiminin yaklaşık üçte biri burada gerçekleşmektedir.

5 Delta, ulusal ve uluslararası yasalarla korunmasına karşın Körfez Geçiş Otobanı Projesi nedeniyle yeryüzünün en çok tehlike altındaki 422 kuş alanı arasında yer almaktadır.