Exeter Üniversitesi’nden bilim insanları, flamingoların, tıpkı insanlar gibi uzun yıllar devam eden arkadaşlıklar kurabildiğini keşfetti. Araştırma, saygın bir bilimsel dergi olan Behavioural Processes’te yayımlandı

Flamingoların yakın ve uzun süreli dostluklar kurdukları ortaya çıktı

İngiltere'de bulunan Exeter Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, vahşi yaşamı koruma alanı WWT Slimbridge'de 4 flamingo türünü 5 yıl boyunca incelemeye aldı.

Karayip, Şili, And ve Lesser sürüleri üzerinde yapılan bu araştırmada, flamingoların vakitlerini belli dostlarıyla geçirdikleri kaydedildi. Bilim insanlarının flamingolar üzerindeki bu çarpıcı çalışması, hayvan davranışlarını ele alan özgün araştırma makalelerine yer verilen aylık hakemli bilimsel dergi Behavioural Processes’te yayımlandı.

Söz konusu araştırmada, flamingolarda dişi-erkek birlikteliği, hemcins dostluğu, üçlü ya da dörtlü grup arkadaşlığı gibi sosyal ilişkilerin geliştirildiği belirtildi. Bununla birlikte, bazı flamingolar arasında ‘mesafelerin’ bulunduğu da kaydedilerek, ‘iyi geçinememekten’ kaynaklı uzaklıklara da işaret edildi.

AA’nın aktardığına göre, çalışma ekibinden Dr. Paul Rose, çalışmada elde edilen bulguların, flamingo topluluklarının karmaşıklığını gösterdiğini dile getirdi.

‘BİRLİKTE TAKILMA’ ALIŞKANLIĞI VAR

Rose sözlerini şöyle sürdürdü: “Rastgele, serbest ilişkilerden ziyade uzun süreli dostluklar üzerine kurulular. Flamingolar sadece bir eş bulup onunla vakit geçirmiyor. Eşleşen bazı çiftler, zamanlarının çoğunu birlikte geçiriyor ancak diğer sosyal bağlar da çok fazla mevcut. İki erkek ya da dişinin, 'birlikte takıldığını', üçlü ya da dörtlü grupların düzenli olarak bir araya geldiğini görüyoruz.”

Araştırma ayrıca mevsimlerin, flamingolar arasında sosyal etkileşimi etkilediğini, hayvanların üreme mevsimi olan ilkbahar ve yaz aylarında daha fazla etkileşim içinde olduklarını gösterdi.